Antena 3 CNN Life Boala fatală care poate fi uşor confundată cu răceala sau gripa

Boala fatală care poate fi uşor confundată cu răceala sau gripa

Boala fatală care poate fi uşor confundată cu răceala sau gripa
Sursa foto: foto: pixabay.com
05 Sep 2016   •   14:03

Meningita este o inflamaţie a membranei care înveleşte creierul şi măduva spinării, având simptome asemănătoare cu ale răcelii şi gripei, scrie rtv.net

Cum o diferenţiezi de răceală:

Simptomatologia meningitei poate fi uşor confundată cu cea a răcelilor şi a gripei, pentru că se manifestă prin febră însoţită de dureri puternice de cap, frisoane, vărsături, greaţă, lipsa poftei de mâncare.

Spre deosebire de răceli, în cazul meningitelor, apare şi sensibilitatea la lumină. Cel care va pune un diagnostic este medicul. Este foarte important să mergi de urgenţă la medic, dacă ai aceste simptome.

Există 5 tipuri de meningită, şi anume:

- meningita bacteriană, cauzată de bacterii,

- meningita virală, a cărei cauză sunt virusurile,

- meningita parazitară, provocată de paraziţi,

- meningita fungică, cea mai rară formă a afecţiunii,

- meningita neinfecţioasă, care poate apărea atât din cauza unor forme de cancer, a unor răni la cap, cât şi a administrării unor medicamente.

Copiii, cei mai afectaţi

Cele mai multe îmbolnăviri apar la copiii mai mici de 5 ani. Un grad mai ridicat de risc îl au şi persoanele care fac chimioterapie, cât şi cei care suferă de diabet. Meningita poate să-i afecteze şi pe adulţi, persoanele care au trecut de 60 de ani fiind printre cele mai expuse.

Anumite forme de meningită pot fi prevenite prin imunizare. Există mai multe tipuri de vaccinuri, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Informaţii

S-a observat o creştere a cazurilor de meningită virală pe timp de vară, în timp ce cazurile de meningită bacteriană se înmulţesc pe timp de iarnă.

Puncţia lombară este cea mai folosită metodă de depistare

Puncţia lombară presupune prelevarea unei mostre de lichid cefalorahidian din canalul spinal. Este o metodă comună de diagnostic, însă pot fi folosite şi teste suplimentare:

- analizele sangvine,

- tomografia computerizată,

- testele de imagistică prin rezonanţă magnetică.

×
Subiecte în articol: meningita
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close