Antena 3 CNN Life Culoarea costumului de baie ne poate salva viața: Ce nuanțe recomandă specialiștii să alegem

Culoarea costumului de baie ne poate salva viața: Ce nuanțe recomandă specialiștii să alegem

Culoarea costumelor de baie purtate de adulți și copiii, poate face diferența în caz de urgență.

Culoarea costumului de baie ne poate salva viața: Ce nuanțe recomandă specialiștii să alegem
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    19 Iun 2023   •   12:45

Unele dintre culorile și imprimeurile costumelor de baie devin extrem de greu de văzut atunci când sunt scufundate în apă. Acest lucru poate spori pericolul, într-un caz de urgență.

În SUA, înecul este principala cauză de deces la copiii cu vârste cuprinse între unu și patru ani. Pentru copiii cu vârste între cinci și 14 ani, este a doua cauză principală de deces accidental, după accidentele de mașină.

Accidentele de înec nepatrimoniale sunt și mai frecvente: pentru fiecare copil care moare înecat, alți șapte primesc îngrijiri de urgență. Chiar și atunci când înecul nu este fatal, poate provoca o serie de probleme de sănătate, inclusiv leziuni cerebrale.

În fiecare an, raportează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), aproximativ 236.000 de persoane se îneacă în mod fatal și accidental - ceea ce reprezintă aproape 8% din toate decesele legate de vătămări la nivel mondial în fiecare an.

Citește și: Un cunoscut youtuber de 18 ani a murit în timp ce încerca să atragă atenția pe internet, în Italia

Ce culori sunt recomandate pentru costumul de baie, pentru a fi mai vizibili în apă

Natalie Livingston a lucrat ca salvamar, instructor de salvamar, manager de parcuri acvatice și inspector de piscine și spa-uri; este, de asemenea, co-fondatoarea companiei americane Alive Solutions, care oferă educație, formare și resurse pentru siguranța publică în domeniul apei.

Din activitatea sa în domeniul siguranței în apă, ea a știut întotdeauna că anumite culori sunt mai vizibile decât altele. Dar, în urmă cu câțiva ani, a decis să le testeze în mod corespunzător, potrivit BBC.

"În 2019, eram mult timp cu copiii mei în preajma apei și vedeam toți acești copii în costume de baie drăguțe care nu erau culori grozave - copiii săreau în apă și dispăreau pur și simplu", spune ea. "Așa că am decis să testăm de fapt culorile și să vedem care ar fi cele mai vizibile în diferite medii".

Ei au pus diferite culori de țesături, de la roșu ruj la verde fluorescent, sub un metru de apă în diferite condiții, pe fundul unei piscine de culoare închisă, pe fundul unei piscine de culoare deschisă și într-un lac, cu apă calmă și agitată. Atunci când apa era agitată așa cum ar fi fost într-o piscină aglomerată, de exemplu, sau sub valurile oceanului, multe dintre culori deveneau extrem de greu de văzut.

"Într-o piscină albă, culorile mai închise păreau umbre, iar în lacul tulbure, culorile mai deschise păreau o reflexie a norilor"

Cele mai slabe performanțe au fost albastrul, griul și albul. Culorile închise au avut, de asemenea, performanțe slabe. Și, deși nu au fost testate toate culorile pastelate, este probabil ca și acestea să fie la fel de lipsite de vizibilitate.

Unul dintre motive este că apa absoarbe și împrăștie lumina în mod diferit față de cea din aer, ceea ce face ca multe culori să devină desaturate pentru ochii noștri. Acest lucru se datorează faptului că apa absoarbe cu ușurință lungimile de undă mai mari ale luminii și devin rapid filtrate odată cu creșterea adâncimii.

Aceasta înseamnă că culorile de la capătul roșu al spectrului devin foarte repede greu de observat atunci când sunt scufundate la mai mult de câțiva metri de apă și sunt complet absente din adâncurile oceanului.

"Într-o piscină albă, culorile mai închise păreau umbre, iar în lacul brun tulbure, culorile mai deschise păreau o reflexie a norilor", spune ea.

Orice agitație la suprafața apei schimbă și ea percepția. "Apa nu este ca și cum ai privi prin aer sau printr-o fereastră - poate fi foarte distorsionată cu cea mai mică mișcare a suprafeței", spune Livingston.

Asta înseamnă că tonurile deschise, întunecate și neutre sunt culori mai puțin ideale pentru oricine dorește să fie ușor de reperat în apă. Chiar și unele nuanțe luminoase, primare, nu s-au descurcat prea bine: în apa agitată, roșul pare întunecat, fiind ușor de confundat cu o umbră, la fel ca și albastrul luminos. Toate acestea sunt culori care, în studiul meu, recunosc, complet neștiințific al mărcilor online, sunt printre cele mai populare pentru costumele de baie pentru copii.

×
Subiecte în articol: culoare costum de baie
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close