Antena 3 Life Fabulos! Cum au apărut cartofii prăjiți și de ce cred oamenii în mod greșit că au fost inventați de francezi

Fabulos! Cum au apărut cartofii prăjiți și de ce cred oamenii în mod greșit că au fost inventați de francezi

de Gabriel Dano    |    13 Iul 2020   •   17:30
Fabulos! Cum au apărut cartofii prăjiți și de ce cred oamenii în mod greșit că au fost inventați de francezi
Sursa foto: Pixabay.com

Astăzi, 13 iulie, este Ziua Mondială a Cartofilor Prăjiti! Sau french fries, așa cum sunt cunoscuți în lume. Cartofii prăjiți au o poveste lungă și interesantă, dar puțini români știu cine i-a inventat, de fapt, în ce împrejurări și în ce țară s-a petrecut tot. Iată, pe scurt, unde au apărut:

Putem spune să numele este înșelător, pentru că legenda spune că „french fries” au apărut în 1781, într-un mic orășel belgian unde râul a înghețat, iar oamenii au tăiat cartofii în formă de pești mici, pe care i-au prăjit.

Cartofii sunt atribuiți Franței pentru că în timpul Primului Război Mondial, trupele franceze au pus mâna pe cartofii prăjiti ai belgienilor, și cum limba oficială a armatei belgiene era franceza, militarii francezi au crezut că încă sunt în țara lor, de aici și numele.

Acum cartofii prăjiti sunt iubiți în toată lumea, iar azi, pe 13 iulie, sărbătorim Ziua Mondială a Cartofilor Prăjiti!

Românii, fruntaşi în Europa la consumul de cartofi

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa, cu o cantitate de aproape 100 de kilograme pe an, din care, însă mai mult de 20 de kilograme sunt cartofi de dimensiuni mari aduși la prețuri foarte mici din import, de proastă calitate din punct de vedere culinar.

Cartoful este a doua pâine a românului. Din păcate, însă, din cauza nivelului scăzut de trai, mulţi români mănâncă cartofii cu pâine. Când mănânci cartofi, nu mai trebuie să mănânci pâine, pentru că îngraşă.

Cartofii mari nu sunt toxici, nu sunt stricaţi, dar au mai puţine calităţi culinare. Sunt mai puţin gustoşi, pentru că au o cantitate mai mare de apă. Mulți români însă preferă cartofii mari.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close