Antena 3 CNN Life Oameni Secretara care a devenit rege. Călătoria unei americance către regalitate

Secretara care a devenit rege. Călătoria unei americance către regalitate

Secretara care a devenit rege. Călătoria unei americance către regalitate
Sursa foto: Foto: CNN
01 Feb 2013   •   10:39
Când Peggielene Bartel s-a dus la culcare, în seara unei zile de vară din 2008, era o simplă secretară de la Ambasada Ghanei în SUA, care locuia într-un apartament modest din Washington. Câteva ore mai târziu, după un telefon de la vărul ei, femeia a aflat că devenise...rege.

Vărul ei o sunase să o felicite pentru că fusese numită noul „rege” al localităţii Otuam din Ghana. „I-am spus: “Ascultă! Sunt foarte obosită şi te rog să mă laşi să dorm”. Credeam că face mişto de mine”, povesteşte femeia.

Fostul rege al Otuam tocmai decedase. Bătrânii satului, care îşi aminteau de Bartel de când îşi vizitase mama, au decis să o numească „rege”.

Acum , chiar dacă lucrează în continuare la Ambasada Ghanei în SUA, Bartel sau Regele Peggy (aşa cum i se mai spune) petrece o lună în fiecare an în Otuam.



De ce „rege” şi nu „regină”?

Bartel spune că este mândră de faptul că locuitorii din Otuam au decis să o numească „rege”, şi nu „regină”, asta însemnând că are mai multe atribuţii.

"Regele are putere executivă, are puterea de a lua decizii şi de a le pune în practică. Regina se ocupă mai mult de treburile administrative, creşte copiii” explică Bartel.

Cum şi-a ajutat Regele Peggy supuşii

"Să fii rege într-un sat african nu este acelaşi lucru cu a fi regină în Europa, de exemplu, unde totul îţi este înmânat pe un platou de argint. Trebuie să muncesc din greu şi să ajut oamenii. Trebuie să mă dăruiesc oamenilor şi să le fac vieţile mai bune”.
 
În ultimii ani, Bartel a ajutat familiile sărace să plătească taxele şcolare pentru copiii lor şi a instalat computere în sălile de clasă. Cu ajutorul americanilor, a reuşit să aducă în sat prima ambulanţă şi a înlesnit accesul oamenilor la apa potabilă. Următoarea prioritate a sa este să instaleze şi toalete în sat.



Chiar şi în zilele în care nu se află în Otuam, îndatoririle ei „regeşti” nu se opresc. Se trezeşte la ora 1.00 în fiecare noapte pentru a suna în Ghana şi a fi pusă la curent cu ce întâmplă în comunitate, relatează CNN.

Will Smith va realiza un film despre Regele Peggy

Anul trecut, increbilila poveste a „Regelui din Otuam” a făcut subiectul unei cărţi.

Acum, ascensiunea ei de la o simplă secretară la „rege” va fi povestită într-un film.

Actorul Will Smith a cumpărat dreptul de a transpune pe ecrane povestea lui Peggielene Barter.






 


 

×
Subiecte în articol: secretara
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close