Postul Paștelui 2021. Când începe cel mai greu post din an. Interdicții și dezlegări la pește

de Andreea Cigolea    |    23 Feb 2021   •   12:12
Postul Paștelui 2021. Când începe cel mai greu post din an. Interdicții și dezlegări la pește

Postul Paștelui 2021. Postul Mare al Paştelui se referă la postul de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a începe propăvăduirea Evangheliei. 

Postul Paștelui 2021. În anul 2021, Paştele ortodox pică pe 2 mai, în timp ce Paştele catolic pică pe 4 aprilie. Postul Sfintelor Paşti în acest an va fi în perioada 15 martie – 01 mai. Creştinii numesc acest post şi Postul Mare, care durează 40 de zile, la care se adaugă şi Săpămâna Patimilor.

Postul Paștelui 2021. Pe toată perioada Postului Paștelui, nu se fac nunți și botezuri. În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne, în Săptămâna Luminată.

Postul Paștelui 2021. În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează. Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel în această perioadă pentrecerile sunt considerate nepotrivite.

Postul Paștelui 2021. Postul Mare este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare.

Postul Paștelui 2021. În Postul Paştelui credincioşii se abţin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte. Credincioşii, totodată, adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească.  De asemenea, în Postul Paştelui este recomandat să nu se consume untdelemn, iar fumatul şi alcoolul nu sunt permise.

Postul Paștelui 2021. Postul Paștelui dezlegări la pește

Postul Paștelui 2021. Pe parcursul întregului post există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.

Postul Paștelui 2021. Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.

Postul Paștelui 2021. În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine şi se bea apă şi în Vinerea Mare se ţine post negru. Miercuri se ajunează până seara (odinioară până după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite), când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn.

Postul Paștelui 2021. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbătă şi duminică de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.

Postul Paștelui 2021. La praznicul Buneivestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la pește (când însă Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin, iar când cade în vinerea sau sâmbătă acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin).

Postul Paștelui 2021. Cum să ținem postul într-un mod sănătos

Ce mâncăm sănătos în post:
- legume crude/conservate/înghețate
- fructe
- cereale
- leguminoase 

Trebuie să mâncăm mai des dar în porții mai mici. Nu combinăm fructele cu restul alimentelor dar produsele cerialiere pot fi combinate cu legume pentru a obține o senzația de sățietate. 

Din ce ne luam proteinele in post: 
- leguminoase
- cânepă 
- spirulină 
- alge marine 
- nuci (atenție la cantitate, sunt foarte calorice)

Pe parcursul postului trebuie să ne curățăm organismul, să avem grijă să nu ne îngrășăm. 

Unde greșim și ne îngrășăm în post:
- prea mult cereale/leguminoase
- porții consistente
- mese dezorganizate 

Nu căutați înlocuitori de produse animale, care sunt plini de aditivi. 

Dr. Simona Carniciu: 12 ore fără mâncare, indicate!

"Ar trebui să mâncăm câte ceva la un interval de 3-4, chiar 5 ore. Asta înseamnă câteva mese pe zi. Nu pot să spun dacă 3 principale și 2 gustări. Pot să fie două principale și două gustări, spre exemplu. Ideal ar fi să mâncăm din toate. Există ceea ce se numește "my plate", adică "farfuria mea", care este împărțită aproape în patru: un chenar mai mic în care se află proteina animală, un chenar destul de bine reprezentat în care sunt produsele cerealiere, apoi legumele și fructele. Și avem, seperat, produsele care sunt din lapte - se pare că este important să mâncăm din ele câte puțin, cât de des", a spus Simona Carniciu.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close