Antena 3 CNN Politică Ponta vrea să modifice Constituţia în 2013. De ce trebuie schimbată legea fundamentală

Ponta vrea să modifice Constituţia în 2013. De ce trebuie schimbată legea fundamentală

Ponta vrea să modifice Constituţia în 2013. De ce trebuie schimbată legea fundamentală
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    05 Noi 2012   •   17:46

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat luni că în prima parte a anului 2013 trebuie finalizat textul de revizuire a Constituţiei, iar înainte de vară sau în toamnă să aibă loc referendumul de aprobare a modificărilor legii fundamentale.

Şeful Executivului vrea să modifice Constituţia anul viitor şi spune că trebuie reglementate probleme precum legea electorală, dar şi reîmpărţirea teritorială a României.

"În 2013, primul semestru, trebuie să avem finalizat textul de revizuire a Constituţiei, în aşa fel încât să intrăm în anul 2014 cu regiuni prevăzute în Constituţie, să intrăm cu o lege electorală, un cod electoral clar, cu un sistem al referendumului foarte clar şi nu va mai fi vorba că este contra lui Băsescu, dl Băsescu îşi termină mandatul cel mai târziu în 2014", a spus Ponta, luni, la finalul şedinţei USL.

Premierul s-a arătat convins că, după deciziile "uneori confuze ale Curţii Constituţionale", în modificarea Constituţiei României, revizuire care va avea loc în primul semestru al anului 2013, trebuie lămurită şi situaţia românilor din diaspora, cu referire la cvorumul de 50 la sută plus unu, cvorum pe care nicio ţară din Europa nu-l are în caz de referendum.

"Cetăţenii germani care trăiesc în România şi vor să voteze trebuie să se înscrie la ambasadă. Nu poţi să faci cvorum din ceva ce nu poţi să numeri - din cei trei milioane de cetăţeni români care trăiesc în străinătate. Trebuie să stabilim foarte clar ce facem cu colegiile din diaspora. (...) Trebuie să ne lămurim ce înseamnă, pentru că legea spune foarte clar: în listele electorale permanente intră cei care au domiciliu, după aceea, Curtea Constituţională a întors-o", a afirmat Victor Ponta.









×
Subiecte în articol: Victor Ponta Constitutia Romaniei
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close