Antena 3 CNN Politică Preşedintele PSD Cluj-Napoca a depus plângere penală împotriva lui Tokes Laszlo, acuzându-l de nerespectarea Constituţiei şi instigare

Preşedintele PSD Cluj-Napoca a depus plângere penală împotriva lui Tokes Laszlo, acuzându-l de nerespectarea Constituţiei şi instigare

Preşedintele PSD Cluj-Napoca a depus plângere penală împotriva lui Tokes Laszlo, acuzându-l de nerespectarea Constituţiei şi instigare
Sursa foto: Foto: Intact Images
26 Iul 2010   •   16:44

Preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, a depus, luni, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, plângere penală împotriva lui Tokes Laszlo, în urma declaraţiilor privind autonomia Ţinutului Secuiesc, transmite Mediafax.

Jorj a declarat, luni, că a înregistrat, în aceeaşi zi, plângerea penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împotriva vicepreşedintelui PE, europarlamentarul Laszlo Tokes, în urma declaraţiilor acestuia privind obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc, pentru că aduce grave atingeri prevederilor Constituţiei şi instigă la conflicte interetnice.

"În cursul zilei de astăzi (luni - n.r.) am depus plângere penală împotriva europarlamentarului Laszlo Tokes, cu privire la declaraţiile făcute în cursul săptămânii trecute, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Am trimis această plângere tocmai pentru că trebuie să depăşim o dată pentru totdeauna declaraţiile pe care le facem şi acţiunile pe care le facem", a spus Jorj, care a adăugat că a aşteptat ca Parchetul să se autosesizeze.

"Toată lumea trebuie să fie responsabilă pentru acţiunile sale şi nu mai putem discuta despre faptul că aceste lucruri pot fi tolerate. Este vorba de o acţiune şi la o acţiune trebuie să existe şi o consecinţă, Parchetul trebuie să ia măsurile, cred că a avut timp o săptămână să se autosezizeze, am constatat că acest lucru nu a fost îndeplinit şi, în calitate de preşedinte al PSD Cluj-Napoca şi de cetăţean, am avut şi am obligaţia de a face această sesizare cu privire la declaraţiile acestui europarlamentar, care nu sunt demne de o Europă în care trăim azi", a declarat Jorj.

Potrivit acestuia, Tokes, prin declaraţiile sale, a încălcat trei articole din Codul Penal.

"Concret, reclam faptul că prin declaraţiile sale a adus atingere şi a încălcat trei articole din Codul Penal. Ceea ce mai rămâne de făcut este ca Parchetul să-l cerceteze şi să-l tragă la răspundere pentru declaraţiile făcute. Încălcarea ordinii constituţionale, prevăzută de Codul Penal, este vorba de acţiunile care aduc atingere indivizibilităţii statului român, cea de-a doua, iar cea de-a treia este legată de complot pentru săvârşirea acestor infracţiuni. Mai mult, inclusiv tentativa acestor trei infracţiuni este pedepsită de Codul Penal. Să nu uităm faptul că a incitat ca lumea să iasă în stradă în zona secuiască şi să îşi ia dreptatea în mână. Să răspundă pentru acest lucru. Cred că nu este o ruşine să fi naţionalist, în sensul bun al cuvântului, şi nu în cel extremist", a explicat Jorj.

Preşedintele PSD Cluj-Napoca cere reprezentanţilor Partidului Democrat Liberal, aflat la guvernare, să se dezică public de declaraţiile colegului de grup politic european, Laszlo Tokes, "pe care l-au susţinut cu înverşunare pentru onoranta funcţie de vicepreşedinte al PE" şi să le prezinte cetăţenilor români protocoalele şi acordurile de guvernare pe care aceştia le-au încheiat cu UDMR.

Antena3.ro

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close