Antena 3 CNN Război în Israel Radu Tudor: "Invazia israeliană va fi în toată Fâșia Gaza, care va fi împărţită în două. Egiptul masează trupe la frontiera cu enclava palestiniană"

Radu Tudor: "Invazia israeliană va fi în toată Fâșia Gaza, care va fi împărţită în două. Egiptul masează trupe la frontiera cu enclava palestiniană"

Analistul militar și realizatorul de televiziune Radu Tudor a explicat la Antena 3 CNN preparativele armatei israeliene înaintea intervenției terestre.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Oct 2023   •   13:06

Invazia va viza toată enclava, dar eforturile inițiale vor fi concentrate pe eliminarea focarelor Hamas din jumătatea nordică.

"Din punct de vedere operațional, Fâșia Gaza va fi împărțită în două de forțele israeliene.

Pericolul cel mai mare pentru teritoriul israelian se află aici, în zona de nord a Fâșiei Gaza. Aici este Gaza City (în nord) și aici este Khan Younis (în sudul fâșiei).

Din punct de vedere operațional, împărțirea aceasta are în vedere în primul rând eliminarea sutelor de focare ale teroriștilor Hamas, care sunt amestecate printre obiectivele civile și de unde se lansează rachete asupra teritoriului israelian. Chiar în momentul în care noi vorbim, există o amenințare cu rachetă asupra teritoriului israelian și sirenele sună aici, în zona kibuțurilor care se află în jurul Fâșiei Gaza.

Dacă armata israeliană, așa cum ne-a anunțat, va realiza această ofensivă, cu siguranță va fi una deplină.

Radu Tudor: Ofensiva terestră se va desfășura și în nord, și în sudul Fâșiei Gaza

În egală măsură, și partea de nord și partea de sud vor avea parte de o ofensivă terestră extrem de puternică, cu blindate, cu un număr foarte mare de trupe. Potrivit informațiilor noastre, pentru Fâșia Gaza armata israeliană are, în momentul de față, la dispoziție 200.000 de militari.

Cele mai multe dintre blindate, tancuri și transportoare vor fi în sprijinul forțelor speciale care au ca misiune anihilarea acestor puncte de amenințare de unde se lansează rachetele către teritoriul Israelului. În primul rând sunt vizate țintele Hamas.

Populația civilă nu are de-a face cu această operațiune, dar pot exista, din păcate, și pagube colaterale. Pot exista persoane care să fie rănite sau ucise în această confruntare, pentru că Hamas folosește toate obiectivele civile din orașele din Gaza drept scut.

Teroriștii Hamas se ascund în biserici, în magazine, în școli, în grădinițe. La subsolul lor, de cele mai multe ori, sunt depozite de arme și de muniție folosite împotriva Israelului.

Motiv pentru care această ofensivă are două componente: una precisă, chirurgicală, realizată prin intermediul forțelor speciale, și a doua care este de sprijin din partea trupelor cu blindate, care să asigure protecția forțelor speciale și, nu în ultimul rând, să garanteze că eliminarea amenințării Hamas asupra teritoriului Israelului s-a realizat.

Nu excludem nici faptul că ar putea să existe intervenții de sprijin de pe mare ale forțelor navale israeliene.

Radu Tudor: Egiptul masează trupe și blindate la frontiera cu Gaza

În momentul de față, planul este foarte bine pus la punct de Statul Major al armatei Israelului.

Ceea ce vedem aici este completat și de imagini de ultimă oră: pe toată lungimea frontierei cu Fâșia Gaza, Egiptul a amplasat forțe terestre, blindate, mașini de transport trupe, pentru că în momentul în care se va declanșa această operațiune israeliană, ne așteptăm la un exod masiv către Egipt, dacă punctul de frontieră de la Rafah va fi deschis.

Așadar, un război antiterorist derulat cu armata israeliană, în care nu este vizată populația civilă. Trebuie eliminate absolut toate amenințările Hamas, în special din zona de nord, apoi și din zona de sud, dar, din păcate, am putea vedea victime și din partea populației palestiniene, și din partea militarilor israelieni. 

Un război pe care îl vom vedea transmis în direct de toate televiziunile din lume", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: radu tudor invazie Gaza Israel Khan Younis Hamas
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close