Antena 3 CNN Război în Israel Un tanc israelian trage în plin cu tunul, de la mică distanță, într-un autoturism pe drumul care traversează Gaza | Blindatele statului evreu au ajuns lângă Gaza City

Un tanc israelian trage în plin cu tunul, de la mică distanță, într-un autoturism pe drumul care traversează Gaza | Blindatele statului evreu au ajuns lângă Gaza City

O filmare scurtă realizată în Gaza surprinde momentul în care un tanc israelian trage, de la mică distanță, asupra unui vehicul de pasageri, în timp ce acesta efectua o manevră de întoarcere pe un drum principal din enclava palestiniană.

de Adrian Iclozan    |    30 Oct 2023   •   15:01

Filmarea a fost realizată de jurnalistul palestinian freelancer Yousif Al Saifi și geolocalizată de CNN.

Tancul israelian și vehiculul de culoare deschisă se aflau în apropiere de intersecția Netzarim, la sud de Gaza City și la aproximativ trei kilometri de granița estică a enclavei.

Mașina efectua o întoarcere din trei mișcări, fiind evidentă intenția șoferului de a se îndrepta înapoi pe drumul de pe care venise.

Manevra aproape că a reușit.

În momentul în care conducătorul vehiculului se pregătea să alinieze autoturismul cu axul drumului, o flacără intensă, urmată de o bubuitură puternică, au marcat tirul în plin, efectuat de la mică distanță de tancul israelian.

Jurnalist palestinian: "Tancul trăgea în oricine încerca să se apropie"

Forța loviturii a scos mașina din cadru. Scena este punctată de strigătele de spaimă ale jurnalistului palestinian, care filma tot acest timp.

Nu se știe cine conducea vehiculul și nici ce s-a ales de ocupantul sau ocupanții acestuia după incident.

Distanța mică dintre tanc și mașină și impactul proiectilului de tun nu par să le fi lăsat nicio șansă celor din mașină.

CNN îl citează pe Yousif Al Saifi, autorul filmării.

"Tancul stătea acolo și lua la țintă pe oricine se apropia de el. O mașină și un autobuz au fost vizate în acea zonă. Era și un buldozer lângă tanc", a scris Al Saifi pe Telegram.

Până la ora acestei actualizări, armata israeliană, IDF, nu a comentat public incidentul. 

Presa internațională relatează că tancurile israeliene sunt lângă Gaza City

Tancurile israeliene au ajuns la periferia Gaza City - principalul oraș din enclava palestiniană - și au întrerupt circulația pe un drum care face legătura între nordul și sudul teritoriului, mișcare ce indică o eventuală tentativă de a încercui orașul, relatează The Guardian.

"Au tăiat drumul Salah al-Din și trag în orice vehicul care încearcă să treacă pe acolo", a declarat un localnic, citat de Agenția France-Presse.

Gruparea Hamas a confirmat această evoluție a evenimentelor și a transmis că încearcă să blocheze operațiunea israeliană.

"Rezistența palestiniană a atacat tancurile israeliene pe șoseaua Salah al-Din", a spus Hazem Qasem, un purtător de cuvânt al Hamas.

Fără a comenta în mod specific luptele din zona Salah al-Din, purtătorul de cuvânt al Forțele de apărare israeliene, Daniel Hagari, a comunicat, luni, că trupele statului evreu "avansează treptat, conform planului", în Gaza.

×
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close