Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Colegul alpinistului Colibăşanu a murit la 7.500 de metri, după ce cucerise vârful Annapurna

Colegul alpinistului Colibăşanu a murit la 7.500 de metri, după ce cucerise vârful Annapurna

Colegul alpinistului Colibăşanu a murit la 7.500 de metri, după ce cucerise vârful Annapurna
Sursa foto: horia colibasanu
29 Apr 2010   •   10:27

Românul Horia Colibăşanu, împreună cu trei colegi străini, au reuşit marţi o performanţă extraordinară şi au cucerit vârful Annapurna (8.091 metri) din masivul Himalaya. Din nefericire, bucuria a fost de scurtă durată întrucât spaniolul Tolo Calafat a dezvoltat un edem cerebral în tabăra de la 7.500 de metri şi nu a putut fi salvat cu elicopterul din cauza ceţii.
Alpiniştii Horia Colibăşanu, Tolo Calafat, Juanito Oiarzabal şi Carlos Pauner au cucerit, la a doua încercare, vârful Annapurna, unul dintre cele mai dificile din Himalaya. Problemele au început la coborâre, când Colibăşanu coborâse deja la 7.100 de metri. Ceilalţi trei au încercat să îl urmeze, dar Calafat a amânat coborârea şi a rămas în tabăra de la 7.500. Acolo, un edem cerebral l-a adus în stare foarte proastă şi echipele de salvare au trimis un elicopter pentru a-l salva. Ceaţa a făcut, însă, aterizarea imposibilă. Colibăşanu a renunţat şi el la coborâre şi intenţiona să urce din nou la 7.500 de metri pentru a-şi salva colegul. Se pare, însă, că acesta nu a mai rezistat.
Tolo Calafat era un alpinist spaniol de 40 de ani, cu profesia de tehnician de telecomunicaţii. Aceasta nu este prima oară când Colibăşanu îşi pierde un coleg, in mai 2008 Inaki Ochoa de Olza murind tot pe vârful Annapurna, la 7.400 de metri, potrivit Mediafax.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: himalaya
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close