Antena 3 CNN Sport Alte sporturi E oficial: Lance Armstrong a pierdut cele 7 Tururi ale Franţei. Preşedintele UCI: „Trebuie uitat!”

E oficial: Lance Armstrong a pierdut cele 7 Tururi ale Franţei. Preşedintele UCI: „Trebuie uitat!”

E oficial: Lance Armstrong a pierdut cele 7 Tururi ale Franţei. Preşedintele UCI: „Trebuie uitat!”
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    22 Oct 2012   •   15:29

De astăzi este oficial: Lance Armstrong a pierdut cele şapte titluri câştigate în Turul Franţei între 1999 şi 2005, după ce Uniunea Ciclistă Internaţională a anunţat că nu va face apel la decizia USADA la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Cu alte cuvinte, UCI a acceptat dovezile pe care USADA le-a prezentat într-un raport de peste 1.000 de pagini, care a scos la iveală „cel mai sofisticat, cel mai profesional şi cel mai de succes program de dopaj din istoria sportului”.

„Nu mai este loc pentru Lance Armstrong în ciclism. Merită să fie uitat”, a declarat Pat McQuaid, preşedintele UCI.

Irlandezul din fruntea ciclismului a adăugat că toate rezultatele obţinute de rutierul american după 1 august 1998 au fost anulate şi că Armstrong a fost suspendat pe viaţă.

Deşi recunoaşte că sportul pe care îl conduce a ajuns la o „răscruce”, McQuaid a precizat că nu intenţionează să demisioneze, deşi au existat mai multe voci care i-au cerut acest lucru.

„Acest sport are viitor. Nu este pentru prima oară când ciclismul ajunge la o răscruce. Când am devenit preşedinte în 2005, am făcut din lupta împotriva dopajului prioritatea mea. Recunosc că în ciclism există o cultură a dopingului. Nu am nicio intenţie să demisionez din funcţia de preşedinte al UCI. Îmi pare rău că nu am reuşit să prindem pe orice blestemat care a făcut aşa ceva şi să-l aruncăm afară din sport”, a spus McQuaid.

În vârstă de 41 de ani, Lance Armstrong a primit o suspendare pe viaţă din partea USADA, după publicarea unui raport de peste 1.000 de pagini din care reiese foarte clar că rutierul american s-a aflat în centrul unui program de dopaj foarte bine pus la punct.

După ce a învins cancerul, Armstrong a revenit în ciclism şi a câştigat de şapte ori la rând Turul Franţei, între 1999 şi 2007, peformanţă unică în istoria acestui sport. Deşi mereu au existat acuzaţii în ceea ce priveşte performanţele sale, americanul le-a negat de fiecare dată, însă după dezvăluirile din raportul USADA a decis să nu facă apel.

Conform regulamentului UCI, titlurile din Le Tour retrase lui Armstrong ar trebui să meargă la rutierii clasaţi pe locul 2, respectiv Alex Zulle (1999), Jan Ullrich (2000, 2001, 2003), Joseba Beloki (2002), Andreas Kloden (2004) şi Ivan Basso (2005). Cu toate acestea, USADA a recomandat ca respectivele titluri să rămână neacordate, deoarece toţi cei menţionaţi au avut la un moment dat probleme în ceea ce priveşte dopajul.

×
Subiecte în articol: Lance Armstrong dopaj Turul Frantei ciclism
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close