Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Floyd Landis detonează bomba în ciclism: M-am dopat şi Lance Armstrong m-a învăţat cum să o fac

Floyd Landis detonează bomba în ciclism: M-am dopat şi Lance Armstrong m-a învăţat cum să o fac

Floyd Landis detonează bomba în ciclism: M-am dopat şi Lance Armstrong m-a învăţat cum să o fac
20 Mai 2010   •   16:47

Ciclistul american Floyd Landis a recunoscut că a folosit în mod sistematic substanţe care să îi îmbunătăţească performanţele sportive şi l-a acuzat pe septuplul campion al Turului Franţei, Lance Armstrong, că era implicat în procedurile de dopaj, informează Wall Street Journal.

Landis, căruia i-a fost retras titlul din 2006 al Turului Franţei din cauza dopajului, dar care a negat tot timpul că ar fi trişat, a trimis o serie de e-mailuri către oficiali din ciclism şi sponsori, recunoscând şi oferind detalii despre lunga aventură în lumea substanţelor interzise.

Landis a scris că a început să se dopeze în 2002, în primul său an la echipa U.S. Postal Service, condusă de Lance Armstrong. Landis i-a acuzat şi pe rutierii americani Levi Leipheimer şi Dave Zabriskie, precum şi antrenorul lui Armstrong, Johan Bruyneel, de implicare în dopaj. Armstrong participă în prezent în Turul Californiei şi nu a putut fi contactat pentru comentarii. Nici Buryneel, Leipheimer sau Zabriskie, scrie ESPN.com.

Wall Street Journal a relatat că a văzut copiile a trei e-mailuri trimise de Landis între 30 aprilie şi 6 mai, care erau adresate către şapte persoane diferite, printre care oficiali ai Federaţiei SUA de ciclism şi ai Federaţiei Internaţionale (UCI).

Landis a fost suspendat doi ani, după ce a fost depistat pozitiv cu nivel ridicat de testosteron la Turul Franţei din 2006, şi a fost primul rutier căruia i s-a retras titlul. "Vreau să am conştiinţa împăcată. Nu vreau să mai am probleme", a declarat Landis pentru ESPN.com.

El a mai spus că a făcut aceste mărturisiri acum, într-o oarecare măsură, pentru că Agenţia Mondială Anti-Doping are un termen de opt ani în care ia în considerare acuzaţiile de dopaj, iar acest termen urmează să expire. "Dacă nu spun ceva acum, atunci nu mai are rost să spun nimic", a explicat Landis.

Preşedintele UCI: Nimic nou
Preşedintele UCI, Pat McQuaid, a pus la îndoială credibilitatea lui Landis într-un interviu telefonic pentru Associated Press. "Care e scopul lui? Acest băiat caută să se răzbune. Este trist, în special pentru ciclism. Este evident că are o ranchiună", a spus McQuaid.

Oficialul a primit e-mailurile de la Landis, dar nu a dorit să comenteze conţinutul lor, rezumându-se doar la a declarat că acuzaţiile lui Landis nu aduc nimic nou. "A mai făcut acuzaţiile astea şi în trecut. Armstrong a fost acuzat de multe ori şi nimic nu a fost dovedit. În acest caz, trebuie să pun la îndoială credibilitatea lui Landis. Nu există nicio dovadă pentru ce a zis. Vorbim despre un fost ciclist care a fost acuzat pentru dopaj în faţa unui tribunal", a mai spus McQuaid.

Armstrong ţinea sângele într-un frigider ascuns
În interviul acordat pentru ESPN, Landis a detaliat substanţele folosite: testosteron, hormon de creştere EPO, transfuzii de sânge, hormoni feminini şi un experiment cu insulină. El a explicat că dopajul a avut loc în perioada în care a concurat pentru U.S. Postal Service şi echipa elveţiană Phonak.

Într-unul dintre e-mailuri, datat cu 30 aprilie, Landis a povestit că a zburat la Girona, în Spania, în 2003, şi i-au fost extraşi 2,5 litri de sânge din corp, într-un interval de trei săptămâni, care urmau să fie folosiţi ulterior la Turul Franţei.

Conform Wall Street Journal, Landis a spus că operaţiunea a avut loc în apartamentul lui Armstrong şi că transfuziile cu sângele lui Armstrong şi ale coechipierului George Hincapie erau ţinute într-un frigider din dulapul lui Armstrong. "Când Armstrong a plecat pentru câteva săptămâni, m-a rugat să mă asigur că nu cade curentul şi că nu se strică sângele", a spus Landis.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Lance Armstrong
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close