Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Lance Armstrong şi-a anunţat retragerea definitivă din ciclism

Lance Armstrong şi-a anunţat retragerea definitivă din ciclism

Lance Armstrong şi-a anunţat retragerea definitivă din ciclism
16 Feb 2011   •   15:32

De şapte ori câştigător al Turului Franţei, record în istoria competiţiei, Lance Armstrong şi-a anunţat retragerea definitivă din ciclism. Rutierul american a lăsat clar să se înţeleagă faptul că nu va reveni asupra deciziei.

Nu pot spune că am regrete pentru că am revenit în 2009. Chiar am crezut că pot câştiga un alt Tur al Franţei. Nici pentru 2010 nu-mi pare rău. Căzăturile şi problemele pe care le-am avut cu bicicleta nu sunt lucruri pe care să le pot controla”, a declarat Armstrong pentru AP. De altfel, eşecul de a reveni la forma din trecut i-a grăbit decizia americanului, care, în ultima competiţie la care a luat parte, în urmă cu aproape o lună, în Australia, a ocupat doar locul 65.

După ce a învins cancerul testicular cu care a fost diagnosticat, Lance Armstrong a obţinut prima sa victorie în Turul Franţei, în 1999. A fost începutul unei hegemonii pe care ciclismul nu a mai cunoscut-o niciodată. Americanul a bifat alte şase victorii la rând în Marea Buclă, performanţă unică în istoria cursei, înainte de a-şi anunţa retragerea în 2005. După o pauză de patru ani, a revenit în şa, cu ambiţia declarată de a câştiga un alt tricou galben. Dar vârsta şi-a spus cuvântul. Dacă în 2009 a reuşit să se claseze pe podium, la finalul Turului din 2010 s-a clasat doar al 23-lea.

De-a lungul carierei sale, Armstrong nu a fost ocolit de scandaluri, în special în ceea ce priveşte dopingul. Ultimul din seria celor care l-au acuzat că a folosit substanţe interzise este chiar fostul său coechipier, Floyd Landis, fost câştigător al Turului Franţei în 2006, titlu retras după ce acesta a fost depistat pozitiv. Ancheta în acest caz este în plină desfăşurare, însă Lance se arată optimist în privinţa unui verdict favorabil: „Nu pot controla ce se întâmplă în ceea ce priveşte investigaţia. De aceea am angajat oameni care să mă ajute. Ştiu ce fac şi ce am făcut, iar asta nu se va schimba”.

În ciuda acestor discuţii, care cu siguranţă nu vor ajunge vreodată la un numitor comun, este clar faptul că ciclismul rămâne fără unul dintre reprezentanţii săi de seamă. Preşedintele UCI, Pat McQuaid, a ţinut să-i mulţumească americanului pentru contribuţia sa la popularizarea acestui sport: „Contribuţia sa a fost una enormă, atât din punct de vedere sportiv, cât şi din punct de vedere al personalităţii sale. Orice sport are nevoie de un personaj emblematic, iar Lance a fost un astfel de personaj. Ciclismul are multe motive pentr a-i fi recunoscător”.

×
Subiecte în articol: Lance Armstrong retragere Turul Frantei
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close