Antena 3 CNN Actualitate Vasile Paraschiv refuză distincţia înmânată de Băsescu, considerând că preşedintele este comunist

Vasile Paraschiv refuză distincţia înmânată de Băsescu, considerând că preşedintele este comunist

Vasile Paraschiv refuză distincţia înmânată de Băsescu, considerând că preşedintele este comunist
01 Dec 2008   •   18:02

Luptătorul anticomunist Vasile Paraschiv a refuzat, luni, distincţia Steaua României în grad de cavaler. Paraschiv a nu a dorit decoraţia, pe care i-o înmânase preşedintele Traian Băsescu, pe motiv că şeful statului este ?un comunist la fel ca toţi ceilalţi care ne-au condus ţara de la Revoluţie?.
Luni, la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a înmânat o serie de distincţii unor personalităţi culturale şi artistice româneşti, printre cei decoraţi aflându-se Radu Beligan, Nicolae Manolescu, Mariana Nicolesco, Lucian Pintilie, Marin Moraru, alături de care a fost decorat cu "Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler", luptătorul anticomunist Vasile Paraschiv.
Traian Băsescu a ţinut un discurs după înmânarea ordinelor, care a fost urmat de un discurs de mulţumire rostit de Radu Beligan. Vasile Parashiv a luat cuvântul după încheierea discursului lui Radu Beligan.
"Domnule preşedinte, vă mulţumesc pentru înalta distincţie ce aţi hotărât să mi-o acordaţi astăzi, dar eu sunt obligat să refuz primirea ei de la un comunist, la fel ca toţi ceilalţi care ne-au condus ţara de la Revoluţie şi până azi, împotriva cărora eu am luptat din 1968 şi voi continua să lupt pe cale legală şi democratică până la ultima bătaie a inimii", a spus Vasile Paraschiv.
Acesta a continuat precizând că "eu nu sunt ca un câine, căruia dacă îi dai o felie de salam el nu mai latră, tace din gură şi te lasă să intri în curtea stăpânului şi să furi totul. Eu nu vreau de la dumneavoastră, domnule preşedinte, decoraţii, bani, funcţii etc. Eu vreau dreptatea şi adevărul pentru întregul nostru popor, adică exact ceea ce aţi promis dumneavoastră poporului nostru în noiembrie 2004 şi care pe mine m-a atras ca un magnet, dar din nefericire nu v-aţi respectat promisiunea făcută, m-aţi minţit şi m-aţi indus în eroare şi pe mine şi întregul nostru popor cu promisiuni pe care nu vi le-aţi respectat niciodată", a declarat Vasile Paraschiv, la microfon, preşedintelui Băsescu, citind dintr-un discurs.
Acesta a menţionat că se opreşte din citit pentru că, cu toate că este un om liber, i se interzice să vorbească.
Vasile Paraschiv a precizat că preşedintele l-a invitat la Cotroceni peste câteva zile, pentru a vorbi despre decizia sa de a refuza distincţia.
Afirmaţiile lui Vasile Paraschiv au fost primite cu rumoare de cei prezenţi la Cotroceni. Şeful statului i-a mulţumit lui Vasile Paraschiv pentru cuvintele rostite şi pentru că a participat la ceremonia de la Cotroceni şi unde i-a spus că este oricând binevenit.
Vasile Paraschiv a replicat că aşteaptă invitaţia şefului statului de a veni la Cotroceni, la care Băsescu a răspuns: "Nu, repet, sunteţi oricând binevenit".
Băsescu a ţinut să explice că el respectă însemnele statului român şi când acordă distincţii nu face acest lucru în nume propriu, ci în numele statului român.
Preşedintele i-a spus lui Paraschiv că nu Traian Băsescu i-a acordat respectiva distincţie, ci şeful statului, în numele poporului român. Băsescu a adăugat că toţi ar trebui să respecte însemnele statului român.
După acest incident, şeful statului a ciocnit o cupă de şampanie cu cei decoraţi, iar Vasile Paraschiv a distribuit presei discursul din care a citit în faţa preşedintelui. La finalul ceremoniei Vasile Paraschiv i-a returnat preşedintelui ordinul primit.
În 1977 Vasile Paraschiv s-a alăturat Mişcării iniţiate de scriitorul Paul Goma pentru apărarea drepturilor omului în România, constant încălcate şi batjocorite de regimul totalitar comunist. Paraschiv a fost primul care a militat, în 1971, pentru sindicate libere în România lui Nicolae Ceauşescu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: decoratie
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close