Antena 3 CNN Economic Auto Test drive Antena3.ro. Noul Citroen C3 s-a jucat pe drumurile din Cluj (FOTO & VIDEO)

Test drive Antena3.ro. Noul Citroen C3 s-a jucat pe drumurile din Cluj (FOTO & VIDEO)

Test drive Antena3.ro. Noul Citroen C3 s-a jucat pe drumurile din Cluj (FOTO & VIDEO)
de Florin Tulbure    |    25 Feb 2010   •   00:59

ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Antena3.ro a participat marţi şi miercuri la un test drive cu noul Citroen C3, organizat lângă oraşul Cluj Napoca. Pe parcursul celor două zile, jurnaliştii prezenţi la eveniment au avut ocazia să vadă cum se comportă hatch-ul Citroen. Traseul ales de organizatori (aproximativ 400 de kilometri) a fost unul distractiv dar dificil, potrivit mai degrabă unor vehicule offroad. Cele două variante de motorizare încercate de Antena3.ro sunt 1.4 VTI (95CP) şi 1.6 VTI (120CP). Despre cum a decurs testul, în rândurile de mai jos.

Mai întâi însă, câteva amănunte despre design-ul maşinii. La exterior, se poate observa că automobilul păstrează din trăsăturile generaţiei precedente, însă are acum o identitate ceva mai agresivă şi sobră în ton cu actuala linie de design a constructorului francez. Blocurile optice frontale au fost redesenate şi sunt acum mai mari, stopurile, şi ele noi, se potrivesc bine cu restul maşinii, ca şi jantele de 17 inch. Foarte frumoase sunt aproape toate culorile oferite pentru C3. Aici a ieşit în evidenţă în special culoarea bleu Boticelli.





La interior, primul lucru care-i atrage atenţia celui care se urcă la volan este parbrizul Zenith, care oferă o vizibilitate mai bună şoferului, în timp ce pasagerii au parte de o experienţă inedită. Bordul arată foarte bine, ca un mic cockpit de avion, din cauza formei ceasurilor de bord. Trebuie precizat că finisajele interiorului sunt foarte reuşite, oferind călătorilor impresia unui automobil mai scump, dintr-o clasă superioară.


Nu în ultimul rând, scaunele sunt confortabile, şoferul are o poziţie excelentă la condus, cu multiple reglaje (atât ale scaunelor cât şi ale volanului), care satisfac chiar şi gusturile celor mai exigenţi. Portbagajul este suficient de încăpător pentru o maşină din această clasă, oferind un volum de 300 de litri. Sistemul audio este excelent, toate modelele beneficiind de intrare auxiliar pentru player-ul personal şi de priză de 12 volţi. Opţionalele includ sistemul audio RD4 cu mp3, Conecting USB Box (compus din priza USB + jack, compatibil iPod, kit hands-free Bluetooth) şi sistem de navigaţie MyWay.



Test drive potrivit unui automobil offroad
După cum s-a precizat şi în introducerea acestui articol, traseul ales de organizatori pentru teste a fost pe cât de distractiv, pe atât de dificil. A început cu cei câţiva kilometri ai noii autostrăzi A3 (Gilău ? Turda), unde C3 şi-a demonstrat veleităţile în cazul unui drum mai întins. Dar, după ce s-a terminat drumul bun de pe A3, au urmat trasee sinuoase şi pline de surprize la fiecare curbă.



Virajele au fost numeroase, iar gropile scoase la iveală de iarna grea ar fi putut pune în dificultate şi cel mai dur SUV. C3 s-a descurcat însă foarte bine. Suspensia este reglată exact aşa cum trebuie, astfel încât nu dă emoţii în viraje strânse, dar reuşeşte să menţină fără probleme şi confortul pasagerilor. De asemenea, ABS-ul şi ESP-ul şi-au făcut datoria în momentele necesare, mai precis pe numeroasele porţiuni cu pietriş ale drumului, menţinând maşina pe trasa optimă. Direcţia este moale la viteze reduse, se întăreşte pe măsură ce viteza de rulare creşte şi face din Citroen C3 un automobil manevrabil.



Cele două motorizări încercate de Antena3.ro, 1.4 şi 1.6 VTI, au furnizat o surpriză plăcută. În primul rând pentru că urmează tendinţele actuale în materie, adică oferă o putere mai mare cu un consum şi emisii mai scăzute (134 grame de CO2/km ? 1.4 VTI). Ambele propulsoare sunt ?cuminţi? la 2.000 rpm, însă după 3.000 rpm încep să îşi arate colţii. Nu au creat niciun moment emoţii la depăşiri şi au ştiut să fie plăcute şi la drum întins. Consumul mediu s-a situat între 7 şi puţin peste 10 la sută, însă trebuie ţinut cont de condiţiile dificile ale traseului.

Cutia de viteze oferită pentru toate variantele de motorizare este una manuală cu cinci trepte. S-a descurcat şi ea bine, este precisă iar rapoartele sunt bine dozate. Doar la propulsorul de 1.600 cmc poate că ar fi fost utilă şi o a şasea treaptă, însă, având în vedere drumurile din România, ar putea fi folosită destul de rar.



Concluzii
Cam greu pot fi găsite defecte noului C3. La exterior este plăcut nu doar datorită formelor sale ci şi a culorilor speciale (zece la număr). La interior ies în evidenţă finisajele întâlnite, în genere, la maşini mai scumpe. Nu trebuie uitat parbrizul Zenith, care are puterea de a scoate din banalitate orice călătorie (mareşte câmpul vizual al şoferului şi pasagerului din faţă cu 80°).



Propulsoarele oferite de producător acoperă aproape orice nevoie de putere. Cei care doresc un diesel economic pot opta pentru HDi90 cu filtru de particule, sau pentru noul propulsor pe benzină, în 3 cilindri, care are emisii CO2 mai mici de 100 g/km. Cutia de viteze şi direcţia sunt precise, suspensiile confortabile, dar în acelaşi timp sportive atunci când trebuie.



Citroen C3 1.6 VTI are un preţ de bază de 15.690 euro cu TVA, iar cu opţionale a ajuns la 18.700 euro, TVA inclusă. Preţul de bază pentru Citroen C3 1.4 VTI este de 14.890 euro. Cu echipamentele opţionale, modelul testat costă 16.340 de euro, TVA inclusă.

Florin Tulbure, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Citroen
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close