Antena 3 CNN Actualitate Fosta şefă a AEP, Ana Maria-Pătru, achitată definitiv pentru trafic de influenţă

Fosta şefă a AEP, Ana Maria-Pătru, achitată definitiv pentru trafic de influenţă

Ana-Maria Pătru, fost preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, a fost trimisă în judecată de către DNA pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor. Curtea de Apel Bucureşti a respins apelurile în acest dosar şi a menţinut decizia de achitare a Tribunalului Bucureşti, din luna ianuarie.

Fosta şefă a AEP, Ana Maria-Pătru, achitată definitiv pentru trafic de influenţă
de Claudia Popovici    |    07 Oct 2020   •   23:20

Ana-Maria Pătru a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, fiind acuzată de DNA că a primit şpagă 275.000 euro de la o firmă, pentru a-i asigura câştigarea unor contracte din bani publici.

Potrivit rechizitoriului DNA, ea ar fi primit, în 2009, suma de 210.000 euro, reprezentând contravaloarea unui imobil situat în Bucureşti.

“În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu AEP şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat”, susţineau procurorii în decizia de trimitere în judecată.

Apoi, în 2011, Ana-Maria Pătru ar fi pretins de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi contravaloarea unui autovehicul de lux din care ar fi primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii încheiate de firmă cu AEP - preciza DNA.

"În cadrul aceluiaşi an, 2011, a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţie", mai preciza DNA, la momentul trimiterii în judecată.

Ancheta procurorilor DNA spunea că suma de 210.000 euro ar fi fost justificată prin folosirea unui circuit financiar fictiv, constând în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlată de Ana-Maria Pătru prin soţul ei.

De asemenea, spun procurorii,  "din banii proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă, Ana-Maria Pătru a achiziţionat un autovehicul de lux, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al bunului cumpărat, în acelaşi an, aceasta l-a înmatriculat pe numele unei alte persoane."

În timpul procesului însă, avocaţii fostei preşedinte de la AEP au reuşit să demonteze toate acuzaţiile procurorilor DNA.

Miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins apelurile în acest dosar şi a menţinut decizia de achitare a Ana-Mariei Pătru, dată de Tribunalul Bucureşti în ianuarie 2020.

Astfel, fosta şefă a AEP a fost achitată definitiv în acest caz.

×
Subiecte în articol: ana maria patru
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close