Antena 3 CNN Actualitate Armata română a testat pentru prima oară sistemul de rachete HIMARS. Care a fost scopul exercițiului militar

Armata română a testat pentru prima oară sistemul de rachete HIMARS. Care a fost scopul exercițiului militar

Ministerul Apărării Naţionale a efectuat pentru prima dată trageri cu sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS din dotarea Armatei României, în perioada 8-10 iunie, la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia.

Armata română a testat pentru prima oară sistemul de rachete HIMARS. Care a fost scopul exercițiului militar
Sursa foto: Wikipedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Iun 2022   •   17:00

„Tragerile au avut loc în marja exercițiilor «Unirea 22» și «Viforul 22», desfășurate de structuri din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice «Alexandru Ioan Cuza» în baza unui scenariu fictiv, care au avut ca scop exersarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor pentru asigurarea sprijinului prin foc al unei grupări de forțe care desfășoară operația de apărare a litoralului”, a informat MApN.

Sistemul HIMARS poate lovi ținte la o distanță de până la 80 km, iar rachetele pot atinge o viteză de 85 de kilometri pe oră.
România a cumpărat trei astfel de sisteme de la compania americană Lockheed Martin în urmă cu trei ani, pentru circa 1,5 miliarde de dolari. Sistemul este format dintr-un camion care are amplasat în spate şase rachete.

Rachetele pot fi interschimbabile și au o lungime de 7 metri, cântăresc aproape 10.000 de kilograme fiecare și sunt ghidate prin sisteme GPS

„Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO”, menționează MApN.

 

×
Subiecte în articol: rachete Ministerul Apararii Nationale
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close