Antena 3 CNN Actualitate Avocatul Adrian Toni Neacşu, după decizia CCR: Nu se anulează amenzile

Avocatul Adrian Toni Neacşu, după decizia CCR: Nu se anulează amenzile

Adrian Toni Neacşu, fost judecător CSM, în prezent avocat, spune că nu decizia CCR de miercuri nu anulează automat amenzile date în starea de urgenţă. „Nu urmează un val de plângeri în instanţă, nu se anulează amenzile”, spune fostul judecător.

Avocatul Adrian Toni Neacşu, după decizia CCR: Nu se anulează amenzile
Sursa foto: Facebook
06 Mai 2020   •   18:18

"Mai întâi va trebui să așteptăm comunicatul CCR pentru a vedea în ce măsură s-a admis excepția Avocatului Poporului, pentru că prin excepția formulată a fost atacată atât Ordonanța 34, care doar majora maximul amenzilor de la 5.000 la 20.000  de lei, dar în același timp a fost atacată și Ordonanța 1/1999, cea care prevedea pur și simplu posibilitatea de amenzi în timpul stării de urgență.

În funcție de ce a decis CCR efectele vor fi diferite. Dacă s-a referit doar la această majorare a amenzilor, pur și simplu rămâne neconstituționale amenzile cu cuantumul peste 5.000 de lei. Dacă s-a referit la Ordonanța 1 atunci se poate pune în discuție neconstituționalitatea aplicării ca atare a amenzilor ca atare.

Ca orice excepție de neconstituționalitate și aceasta produce efecte doar de la momentul publicării în Monitorul Oficial și doar pentru viitor. În mod normal nu afectează raporturile juridice anterioare. Cred că va fi o provocare pentru justiție în momentul în care va fi confruntată cu un val imens de plângeri contravenționale să rezolve această problemă", a explicat avcatul Toni Neacșu, la Antena 3.

 

×
Subiecte în articol: toni neacsu
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close