Antena 3 CNN Actualitate Băsescu, despre telegrama WikiLeaks: Comentariul despre conflictul militar este al ambasadorului, nu al meu

Băsescu, despre telegrama WikiLeaks: Comentariul despre conflictul militar este al ambasadorului, nu al meu

Băsescu, despre telegrama WikiLeaks: Comentariul despre conflictul militar este al ambasadorului, nu al meu
Sursa foto: Foto: Agerpres
21 Sep 2011   •   22:21

Preşedintele Traian Băsescu a comentat telegrama atribuită Wikileaks, potrivit căreia s-ar teme de un conflict militar cu Rusia. Şeful statului a precizat că cablograma se bazează pe comentariul ambasadorului şi nu pe al său.

"Acele afirmaţii nu îmi erau atribuite, erau concluziile ambasadorului. (...) Aici, pe primele 8 puncte vorbeşte despre poziţiile mele, mi le recunosc, dar acolo unde se vorbeşte de un eventual conflict militar nu e comentariul meu, e al ambasadorului Taubman", a precizat Băsescu.

Şeful statului a recunoscut că a discutat cu senatorul Richard Lugar despre posibilitatea unei situaţii similare cu cea a Georgiei în Transnistria.

"Am vorbit, am fost foarte clar în discuţiile cu senatorul, spunând că România va fi într-o situaţie extrem de dificilă dacă ceea ce s-a întâmplat în Georgia se întâmpla şi în Transnistria, pentru că în Republica Moldova sunt 4,5 milioane de români. Noi nu putem sta indiferenţi, dar, în acelaşi timp, am subliniat că nu ne vom pune aliaţii într-o situaţie de criză printr-o implicare dincolo de nişte limite. Interesul meu a fost să testez dacă SUA, UE vor rămâne la fel de pasive ca faţă de Georgia şi în situaţia în care s-ar ăntâmpla acelaşi lucru şi în Transnistria", a conchis şeful statului.

Marţi seară, preşedintele Băsescu a comentat, într-o notă ironică, cablograma WikiLeaks. Şeful statului a spus că , în 2008, România dispunea "de câteva baterii de praştii cu rază lungă de acţiune şi era gata să declare război".

Potrivit unor telegrame WikiLeaks, prezentate de Gândul, Traian Băsescu declarat că se teme de un conflict militar România-Rusia, în Transnistria. Preşedintele ar fi făcut această declaraţie în 2008, la o întâlnire cu senatorul american Richard Lugar la Bucureşti.

Ambasadorul SUA de la acea vreme, Nicholas Taubman, a precizat că Traian Băsescu "este în mod clar îngrijorat" de posibilitatea unui conflict militar România-Rusia.

 


×
Subiecte în articol: wikileaks Rusia conflict armat
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close