Antena 3 CNN Actualitate Coşmarul pensiilor mici se va acutiza în următorii 20 de ani: Câteva sute de lei în schimbul muncii de-o viaţă

Coşmarul pensiilor mici se va acutiza în următorii 20 de ani: Câteva sute de lei în schimbul muncii de-o viaţă

Coşmarul pensiilor mici se va acutiza în următorii 20 de ani: Câteva sute de lei în schimbul muncii de-o viaţă
22 Sep 2012   •   21:19

Coşmarul pensiilor mici se va acutiza în următorii 20 de ani, spun autorităţile. Potrivit acestora, vom primi la bătrâneţe tot câteva sute de lei în schimbul muncii de-o viaţă. În aceeaşi situaţie se vor afla şi milioanele de români care cotizează, pe lângă pensia de la stat, şi pentru cea privată obligatorie.

Declaraţia făcută de şeful Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care anunţa pensii de 15% din ultimul salariu pentru generaţiile născute în anii '68-'71 a aruncat neliniştea în rândul salariaţilor aflaţi în jurul vârstei de 40 de ani. Datele sunt susţinute şi de reprezentanţii fondurilor private de pensii. Aceştia susţin că oferă garanţii clare pentru banii pe care îi gestionează, dar contribuţiile sunt prea mici, pentru a asigura în viitor un venit decent pensionarilor. 

Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii spun că situaţia nu este nici pe departe atât de gravă. Sistemul se va adapta în următorii ani şi va avea fonduri şi pentru generaţiile care plătesc în prezent pentru pensionari.

Atât reprezentanţii statului cât şi cei ai fondurilor private spun că românii trebuie să înveţe să economisească pentru bătrâneţe şi să renunţe la ideea că numai statul are datoria să le asigure o pensie din care să trăiască decent.


×
Subiecte în articol: pensii private
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close