Antena 3 Actualitate Costel Alexe: "Nu mi se pare normal ca accesul în pădure să fie interzis. Ne-am propus să schimbăm asta"

Costel Alexe: "Nu mi se pare normal ca accesul în pădure să fie interzis. Ne-am propus să schimbăm asta"

23 Apr 2020   •   16:57
Costel Alexe: "Nu mi se pare normal ca accesul în pădure să fie interzis. Ne-am propus să schimbăm asta"
Sursa foto: Costel Alexe/ Facebook

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor analizează posibilitatea modificării legislației silvice, în vederea permiterii accesului public în pădure, pentru activități de recreere. În prezent, conform legislației în vigoare, accesul publicului în fondul forestier este restricționat.

Potrivit Codului Silvic (art. 54), ”Accesul public în pădure este permis numai în zone amenajate și pe trasee marcate în acest sens”. Cu alte cuvinte, acolo unde nu avem trasee sau zone amenajate, accesul este interzis.

”Nu mi se pare normal ca accesul în pădure să fie interzis. Românii au o legătură specială, seculară, cu pădurea. Ne-am propus să schimbăm asta și am introdus, în noua propunere de modificare a Codului Silvic, mai multe prevederi care reglementează amenajarea în fondul forestier național de poteci și trasee pentru mers, alergare și biciclete, precum și procedura de aprobare a realizării acestora. Este important să menționăm că astfel de amenajări nu pot face obiectul scoaterii definitive sau ocupărilor temporare din fondul forestier național. Totodată, ele vor fi permise numai în situația în care nu implică tăieri de arbori sau defrișări și se realizează din pământ, lemn sau pietriș.”, a spus ministrul Costel Alexe.

Ministrul a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții asociației Kogayon, inițiatorii unei petiții publice prin care se solicită accesul nerestricționat în pădure.

”În principiu susțin acest demers. Sigur, va trebui să avem o discuție detaliată despre asumarea răspunderii pentru cei care intră în pădure, deoarece pot exista anumite riscuri, despre pădurile aflate în proprietate privată dar și despre restricțiile în zonele în care se desfășoară lucrări silvice. Însă pentru acestea din urmă nu cred că putem discuta despre recreere, pentru că avem acolo în vigoare norme de protecția muncii. Iar dacă ne referim la descoperirea anumitor abuzuri și ilegalități, avem deja încheiate parteneriate cu ONG-urile care au specialiști în domeniu, în urma apelului pe care l-am lansat, în urmă cu ceva timp, către avertizorii publici. iar lista este, în continuare, deschisă”, a adăugat ministrul Costel Alexe.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close