Antena 3 CNN Actualitate Cultură Criticii literari, despre Păunescu: "A scris şi poeme discutabile, dar cei care l-au acuzat au făcut acelaşi lucru"

Criticii literari, despre Păunescu: "A scris şi poeme discutabile, dar cei care l-au acuzat au făcut acelaşi lucru"

Criticii literari, despre Păunescu: "A scris şi poeme discutabile, dar cei care l-au acuzat au făcut acelaşi lucru"
Sursa foto: Eugen Simion, Ionel Haiduc. Foto: Intact Images
05 Noi 2010   •   12:25

Oamenii de cultură îl numesc pe Adrian Păunescu unul dintre cei mai mari poeţi din România şi deplâng trecerea acestuia în nefiinţă. Unii vorbesc şi despre câteva poeme discutabile ale acestuia, însă reacţia este unanimă: o mare pierdere pentru literatura română.

Adrian Păunescu a fost "un veritabil tribun", probabil ultimul poet social pe care l-au avut românii, este de părere criticul şi academicianul Eugen Simion. În opinia acestuia, însă, Păunescu a scris, din păcate, şi unele poeme discutabile.

Eugen Simion: I-a apărat pe românii care trăiau în mizerie

"În ultimele două decenii, a jucat un rol important în viaţa socială şi politică românească. I-a apărat pe cei care nu erau apăraţi - românii care trăiau în mizerie", a declarat, pentru Mediafax, Eugen Simion.

"Din păcate, a scris şi unele poeme discutabile, dar cei care l-au acuzat au făcut acelaşi lucru (...) După părerea mea, l-au transformat într-un fel de paratrăsnet, un ţap ispăşitor", a mai spus Simion.

Nicolae Manolescu: O puternică personalitate

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, este de părere că Adrian Păunescu a fost "o puternică personalitate şi un poet important", care uneori, însă, "a căzut victimă excesului propriilor calităţi".

"A fost o puternică personalitate şi un poet important, care uneori a căzut victimă excesului propriilor calităţi. Într-un fel, temperamentul extrem de impulsiv încă din tinereţe l-a împins să îmbrace cauze nu întotdeauna corecte. Lasă un gol în poezia românească atât ca om, cât şi ca artist, ca formulă personală de poezie pe care o au destul de puţini în epoca noastră", a spus Nicolae Manolescu, citat de aceeaşi sursă.

Ionel Haiduc: O mare pierdere pentru literatura română

Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, susţine că instituţia pe care o conduce deplânge moartea lui Adrian Păunescu şi că el, personal, se simte întristat. 

"A fost un mare poet, poate cel mai mare în viaţă. E o mare pierdere pentru literatura română. Academia Română l-a respectat şi deplânge pierderea sa", a declarat Haiduc pentru sursa precizată.

"A fost un om care a iubit oamenii. L-am cunoscut într-o activitate comună şi, pe lângă un mare poet, a fost un suflet mare", a mai spus preşedintele Academiei.

Adrian Păunescu a încetat din viaţă vineri, 5 noiembrie, în urma unor probleme cardiace, renale şi hepatice. Poetul avea 67 de ani.

Mircea Dinescu: Adrian Păunescu trăia în două lumi. Şi-a subminat destinul de scriitor

Fănuş Neagu: Adrian Păunescu este mai viu decât mulţi dintre noi

Dinu Săraru: Datorită lui Adrian Păunescu sunt romancier. Mi-a fost ca un frate



×
Subiecte în articol: Adrian Paunescu poet critici
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close