Antena 3 CNN Actualitate Daniela Biriş, psiholog: Burnout-ul la medici apare din cauza numărului mare de decese în rândul pacienţilor şi pentru că viaţa personală a dispărut

Daniela Biriş, psiholog: Burnout-ul la medici apare din cauza numărului mare de decese în rândul pacienţilor şi pentru că viaţa personală a dispărut

Psihologul clinician Daniela Biriş, psiholog clinician la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, a vorbit la Antena 3 despre factorii care declanşează sindromul de burnout (epuizare accentuată) în cazul medicilor care tratează pacienţi cu COVID

Daniela Biriş, psiholog: Burnout-ul la medici apare din cauza numărului mare de decese în rândul pacienţilor şi pentru că viaţa personală a dispărut
de Georgiana Adam    |    05 Apr 2021   •   16:53

Daniela Biriş, psiholog: 85% dintre medicii din spital spun că le-a fost afectată calitatea vieţii

"Din păcate nivelul de burnout este undeva în jur de 57% și extenuarea emoţională se află tot în preajma acestei valori. Stresul perceput de cadre medicale este și el la cote ridicate, 67%.

Clar, există o presiune maj asupra întregului personal medical și auxiliar în spitatelele COVID din linia 1. Noi am măsurat și calitatea vieții angajaţilor noștri și a întregului personal, 85% au spus că le-a fost afectată calitatea vieții și că a fost un an deosebit de greu.

Este un volum foarte mare de muncă, dar, mai mult decât atât - pentru că volumul era și înainte - numărul mare de pacienţi, gravitatea cazurilor acestor pacienţi, numărul foarte mare de decese, lipsa concediului, lipsa odihnei, multe ore peste program, toate acestea au dus la o epuizare.

Daniela Biriş, psiholog: Viaţa personală a medicilor s-a redus la 20%

Suntem de acord că oamenii în general își urmează propriu interes dar și noi suntem oameni, iar acest volum foarte mare, gravitatea cazurilor la care se lucrează, numărul mare de decese duc la aceasta epuizare.

Pe de altă parte, acest burnout apare şi pentru că există un dezechilibru între viața profesională și viața personală.

Practic, viața personală aproape ca nu mai exista și, cel puțin pentru medicii din linia 1 în ultimul an de zile, s-a redus la 20% și vă spun din proprie experiență: pe lângă faptul că îi vedeam în spital, am vorbit la telefon și ziua și noaptea, și sâmbăta și duminica cu pacienţi care erau interntaţi", a spus Daniela Biriş la Antena 3.

Medic ATI, de 28 de ani, găsit mort. Lucra cu pacienții COVID din Spitalul Județean Timișoara și n-a mai suportat

Un medic de numai 28 de ani din Timișoara s-a sinucis. El ieșise din tura de noapte, iar în ultima perioadă lucrase numai pe secția COVID.

Mama acestuia a sunat aseară în jurul orei 22 la 112 explicând că fiul ei, rezident la Spitalul Județean din Timișoara, este căzut la pământ.

Se pare că medicul și-a injectat substanțe care se folosesc în secțiile de ATI.

Profesorul Dorels Săndesc crede că stresul din ultima perioadă ar fi de vină pentru această decizie fatală. El atenţionează că din cauza stresului şi epuizării, se poate ajunge la situaţia în care medicii cedează. 

Toți apropiații sunt șocați de această veste, însă prietenii spun că medicul era foarte obosit.

Poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

×
Subiecte în articol: Daniela Biriş burnout
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close