Antena 3 CNN Actualitate Dincolo de Ştiri: Caii de la Letea, cruzime, lacrimi şi durere. Cine sunt oamenii din spatele salvării

Dincolo de Ştiri: Caii de la Letea, cruzime, lacrimi şi durere. Cine sunt oamenii din spatele salvării

Dincolo de Ştiri: Caii de la Letea, cruzime, lacrimi şi durere. Cine sunt oamenii din spatele salvării
04 Iul 2015   •   20:00

Există ascuns în Delta Dunării un loc pe care măcar o dată în viaţă merită să îl vadă orcine. Letea, satul unde viaţa se împarte extrem între bogăţia naturii şi sărăcia oamenilor. Misterul aparte al pădurii vine din poveştile transmise din străbuni, dar şi din faptul că este singura pădure din Europa unde încă mai cresc liane greceşti.

Erau liberi şi trăiau în sălbăticie, dar oamenii au decis că sunt o simplă marfă. Cu furci şi bâte, au fost înghesuiţi în "camionul groazei" şi duşi spre abator. Este povestea dramatică a cailor liberi de la Letea, salvaţi în ultimul moment de la sacrificare prin mobilizarea a mii de iubitori de animale.

Peste 3.000 de cai sălbatici trăiesc în padure. Au fost lasaţi liberi de localnici, din cauza sărăciei, dar şi pentru că nu mai sunt în stare să-i îngrijească: media de vârsta în sat este peste 50 de ani, după ce tinerii au plecat în lume.

Imediat după primirea sesizării de la săteni, Vier Pfoten face sesizări către Poliţia Tulcea şi Direcţia Sanitar Veterinară.

54 de cai au fost capturaţi prin metode barbare din zona satului Cardon. Nemâncaţi şi plini de răni, au fost încărcaţi într-un TIR şi transportaţi timp de 28 de ore până la un abator din judeţul Covasna.

Sub pretextul că ar fi bolnavi de anemie infecţioasă, caii sunt pregătiţi pentru vânzare cu 100 de lei/bucata.

Pe 20 mai, toţi caii sunt incarcati intr-un TIR folosind furci si bete. Dupa mai bine de 12 ore de drum, TIR-ul este verificat de autoritati in Braila. Bilantul: o iapa murise, iar 4 cai erau cazuti in TIR.

În doar câteva zile, cauza de pe Facebook realizată pentru promovarea acţiunii de salvare a strâns peste 34.000 de susţinători.

Vier Pfoten decide să întrerupă călătoria şi închiriază o fermă în judeţul Brăila, în care caii sunt adăpostiţi şi îngrijiţi.

Din nefericire, alţi patru cai au murit din cauza traumatismelor severe. Analizele au dovedit că numai 10 cai sufereau de anemie infecţioasă. Unul dintre ei a murit, iar ceilalţi au fost eutanasiaţi.

În august, 22 dintre cei 41 de cai aflaţi la ferma din Urleasca au fost transportaţi înapoi în Delta Dunării.

Ceilalţi 19 cai au fost transportaţi în satul Cardon în luna octombrie.

Astăzi sunt din nou liberi, iar mediatizarea cazului lor a creat sanşe la viaţă pentru toţi caii sălbaticiţi din Grindul Letea.

Cristina Ţopescu a vorbit despre Luana Udrescu, unul dintre voluntarii care au îngrijit caii sălbatici de la pădurea Letea, o tânără de 27 care a ajutat sute de animale, cu un suflet bun, frumoasă şi tânără, dar care, a plecat prea devreme.



×
Subiecte în articol: Dincolo de stiri
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close