Antena 3 CNN Actualitate Educație Au început înscrierile pentru clasa pregătitoare 2024. Părinții pot depune cererea-tip și documentele necesare

Au început înscrierile pentru clasa pregătitoare 2024. Părinții pot depune cererea-tip și documentele necesare

S-a dat startul înscrierilor la clasa pregătitoare 2024, iar părinții pot depune cererea-tip și documentele necesare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Apr 2024   •   09:00

În perioada 11 aprilie – 14 mai 2024, părinții vor putea completa cererile-tip pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare 2024.

Ministrul Educației a transmis că, în această perioadă, părinții vor avea acces la un număr Telverde, unde vor putea primi răspunsuri pentru întrebările legate de înscriere.

Astfel, părinții au la dispoziție două opțiuni pentru completarea cererilor-tip, fie online, pe site-ul Ministerului Educației, fie la unitatea de învățământ la care se dorește înscrierea copilului.

Este important de menționat că, în cazul în care părinții aleg să completeze cererea online, aceștia trebuie se deplaseze la unitatea de învățământ la care au solicitat înscrierea pentru validare.

Cea de-a doua etapă de înscriere va avea loc în perioada 31 mai – 7 iunie 2024, care presupune depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

Condiții pentru înscrierea la clasa pregătitoare

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2024, inclusiv, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare.

Copiii care împlinesc 6 ani între 1 septembrie-31 decembrie 2024 pot fi înscriși în clasa pregătitoare în baza unei recomandări (eliberată de unităţile de învăţământ cu nivel preşcolar sau în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională - CJRAE/CMBRAE, după caz).

Pentru o altă școală decât cea de circumscripţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.

Pentru cei care urmează să împlinească 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie, părinții trebuie să depună la dosar o recomandare de la grădinița pe care au frecventat-o și documente din care să reiasă că au fost evaluați de o comisie de specialitate și s-a constatat că sunt apți de începerea școlii, în cazul în care își doresc ca cei mici să fie înscriși mai devreme în clasa pregătitoare.

Criterii de departajare

Criterii generale de departajare:

  • existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
  • existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului în raport cu care s-a instituit o măsură de protecție specială, potrivit Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
  • existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • existența unui frate/unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ și se aplică, după aplicarea criteriilor generale. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ indică documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/validării cererii-tip de înscriere, conform procedurii.

Rezultatele vor fi afişate, pentru prima etapă de înscrieri, pe data de 29 mai.

Actele necesare pentru înscrierea în clasa pregătitoare 2024

  • Cerere-tip de înscriere;
  • Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal. Părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului;
  • Copie şi original – certificat de naştere copil;
  • Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul);
  • Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).
×
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close