Antena 3 Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Trei cuvinte din engleză care ar putea intra în dicţionar, în noua ediţie a DOOM

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Trei cuvinte din engleză care ar putea intra în dicţionar, în noua ediţie a DOOM

07 Feb 2020   •   11:24
Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Trei cuvinte din engleză care ar putea intra în dicţionar, în noua ediţie a DOOM

Ana Iorga a prezentat informaţie în exclusivitate la rubrica ''Pe cuvânt''. Trei cuvinte din engleză ar urma să intre în nouă ediţie a Dictionarului Ortografic Ortoepic si Morfologic al Limbii Române.

''Trebuie să vă dau o informaţie în exclusivitate: urmează o nouă ediţie a Dicţionarului Ortografic, ortoepic şi morfologic. Adică DOOM. Cartea pe care o consultăm ca să fim la curent cu norma academică. Cum se scrie un cuvânt, cum se pronunţă, cum se formează pluralul corect. Cu siguranţă vor fi câteva schimbări la nivelul normelor limbii române, dar asta rămâne sa vedem. Ce mi se pare interesant sa va spun deja este că lingviştii iau în calcul introducerea unor cuvinte din engleză care se folosesc intens în română şi deci ar trebui să fie în dicţionar.

Astăzi, va arăt trei dintre ele. Este vorba despre full-time, hand-made şi homeschooling.

"Full-time" se pare că va fi în dicţionar. Asta ne spune ca are mai mare legitimitate, adică nu îl putem folosi fără să pară că vorbim romgleza. Apoi e minunat pentru că nu am mai avea dubii la scriere.

"Full-time" s-ar scrie exact aşa, cu 2L şi cu cratimă. O slujă full-time, de exemplu, sau lucreaza full-time. E un cuvânt care de multă vreme a câştigat teren în faţa lui "cu normă întreagă", acesta ar fi sinonimul în română.

Alt imprumut din engleză care se pare că va primi binecuvântarea dicţionarului: "hand-made". Făcut de mâna, confecţionat manual. Bijuterii hand-made, decoraţiuni hand-made. Se foloseşte ca adjectiv invariabil şi se va scrie aşa.

Al treilea candidat care e în cărţi pentru noul DOOM este: "homeschooling". Adică educatia acasă, şcoala făcută acasă, nu în sistemul educaţional clasic. Nu ştim dacă până la urma va fi în dicţionar, dar e luat în considerare. Deci am spune homeschoolingul articulat hotarât'', a explicat Ana Iorga.

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Trei cuvinte din engleză care ar putea intra în dicţionar, în noua ediţie a DOOM

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close