Antena 3 CNN Actualitate Guvernul Boc vrea să reducă indemnizaţiile persoanelor cu handicap (VIDEO)

Guvernul Boc vrea să reducă indemnizaţiile persoanelor cu handicap (VIDEO)

Guvernul Boc vrea să reducă indemnizaţiile persoanelor cu handicap (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
13 Oct 2010   •   08:48

Guvernul Boc pregăteşte o ordonanţă de urgenţă, prin care va tăia banii de mâncare şi medicamente pentru persoanele cu handicap. Executivul nu i-a uitat nici pe veteranii de război. Aceeaşi lege va elimina abonamentele gratuite la radio şi tv, pentru cei care au luptat pe front în cel de-al doilea război mondial, scrie Jurnalul Naţional. În plus, persoanele persecutate politic vor primi indemnizaţii reduse cu 25%, chiar de Anul nou.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă la care lucrează Guvernul prevede tăierea indemnizaţiilor primite de persoanele cu handicap şi înlocuirea acestora cu o sumă fixă de bani.

O persoană cu handicap care nu are alte venituri va primi o indemnizaţie lunară de 340 de lei, pentru handicap grav. Suma scade la 250 de lei pentru handicap accentuat şi 35 de lei pentru handicap mediu. Cei care au şi alte venituri vor primi mai puţini bani. Pentru handicap grav, Guvernul va plăti 205 lei, iar pentru handicap mediu doar 20 de lei.

Proiectul de ordonanţă pregătit de Guvernul Boc prevede şi dimiuirea indemnizaţiilor acordate celor care îngrijesc persoane cu handicap. Acestea vor primi doar jumătate din salariul net al unui asistent social debutant cu studii medii şi vor fi obligaţi să îngrijească două persoane. Dacă nu, vor primi doar jumătate din sumă, adică aproximativ 200 de lei. Măsura urmează să devină aplicabilă chiar din prima zi a anului 2011, scrie Jurnalul Naţional.

Executivul nu a trecut cu vederea nici familiile cu copii cu handicap. Pentru handicap grav statul acordă 91 de lei, iar pentru handicap mediu, 33 de lei şi 50 de bani.

Veteranii de război îşi aduc şi ei tributul la bugetul de stat. Bătrânii care au luptat pe front în al doilea război mondial nu vor mai fi scutiţi de la plata abonamentului telefonic şi a celui radio-tv.

Conform aceleiaşi ordonanţe, în 2011 nu se mai acordă bilete de odihnă de către Casa Naţională de Pensii şi nici ajutoare la ieşirea la pen­sie sau la trecerea în rezervă a ca­drelor militare.

Antena 3

 

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close