Antena 3 CNN Actualitate În curând, România va comercializa kiwi, banane, migdale şi smochine. Vezi aici de ce

În curând, România va comercializa kiwi, banane, migdale şi smochine. Vezi aici de ce

În curând, România va comercializa kiwi, banane, migdale şi smochine. Vezi aici de ce
Sursa foto: Foto: aradon.ro
06 Aug 2011   •   22:02

Dacă până mai ieri recoltau grâu, porumb, mere şi prune, agricultorii români vor scoate la vânzare, în curând, kiwi, banane, migdale sau smochine. Podgoriile româneşti oferă toate condiţiile ca aceste delicii exotice să se coacă în voie. Primul pas a fost făcut deja de câţiva fermieri mai curajoşi.

Natalia Bogdan cultivă kiwi de 3 ani. Iniţial a cumpărat planta pentru decor, dar când a văzut că începe să dea fructe, s-a gândit la o afacere.

Mai ales că plantele de kiwi nu sunt pretenţioase. Au nevoie doar de apă din belşug şi protecţie împotriva grindinei şi îngheţului. Iar fructele se vînd bine.

Natalia estimează o producţie de 5-6 tone de kiwi pe hectar, la anul, şi profituri frumuşele. În Timişoara, Ioan Jivu vinde doar clienţilor fideli. Cultivă vinete albe, un soi japonez mai dulce şi cu mai puţine seminţe decât vânăta românească. Afacerea merge strună.

Pe lângă banii obţinuţi din producţie, cultivatorii ar putea primii în viitor şi ajutor de la stat. Dar asta numai dacă numărul de culturi exotice va creşte cosiderabil.

În prezent, oamenii pot obţine doar o subvenţie de 130 de euro pe fiecare hectar cultivat.

 

×
Subiecte în articol: banane agricultura
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close