Antena 3 CNN Actualitate Jurnalistul Dan Andronic va fi primul audiat de Comisia parlamentară

Jurnalistul Dan Andronic va fi primul audiat de Comisia parlamentară

Jurnalistul Dan Andronic va fi primul audiat de Comisia parlamentară
Sursa foto: Foto: Agerpres
17 Mai 2017   •   16:00

Jurnalistul Dan Andronic deschide seria audierilor din Comisia parlamentară de anchetă pentru prezidenţialele din 2009, fiind totodată invitaţi săptămâna viitoare fosta preşedintă a AEP Ana Maria Pătru, Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, a anunţat miercuri preşedintele comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor. 

Reuniţi într-o primă şedinţă, senatorii şi deputaţii au votat calendarul audierilor, acestea urmând a fi deschise de jurnalistul Dan Andronic - luni, de la ora 10,00. 

"Pentru săptămâna viitoare ne-am propus să lucram luni, marţi şi miercuri în şedinţa comisiei. Începem deja să invităm pentru audieri o serie de persoane, la propunerea colegilor, persoanele implicate în ceea ce s-a întâmplat în 2009. Astfel, luni, comisia lucrează de la 10,00 la 13,00 şi primul invitat va fi domnul Dan Andronic, pentru că au considerat colegii că de aici a pornit întreaga poveste şi, prin urmare, ni se pare firesc să fie prezent la comisie pentru a relua această poveste pe care a prezentat-o şi public", a declarat, la finalul şedinţei, Mihai Fifor. 

Potrivit acestuia, pentru a putea fi conturat un cadru al documentelor care au fost atunci emise, va fi invitată la audieri preşedinta Autorităţii Electorale Permanente din acea perioadă, Ana Maria Pătru, însoţită de vicepreşedinţii AEP. 

Marţi va fi audiat fostul senator Mircea Geoană, fost candidat la prezidenţialele din 2009, iar miercuri a fost invitat la audieri fostul ministru de Interne Vasile Blaga. 

Nu în ultimul rând, va fi invitat la audieri directorul STS, Marcel Opriş. 

"Marţi lucrăm de la ora 15,00 la ora 19,00. Am convenit cu colegii să ne vedem cu domnul Mircea Geoană, candidat la vremea aceea la prezidenţiale, cu domnul Dan Şova şi cu domnul Viorel Hrebenciuc - care era şeful campaniei electorale a PSD. Miercuri - de la 9,00 la 14,00 - vom invita ministrul de Interne de la vremea respectivă, domnul Vasile Blaga, însoţit de cei doi secretari de stat din momentul acela - pe ordine publică era dl chestor Marian Tutilescu, iar pe partea de prefecturi implicat în organizarea campaniei electorale dl Mihai Capră. Şi, totodată, vom solicita prezenţa la comisie a STS prin domnul general Marcel Opriş", a precizat Mihai Fifor. 

La finele fiecărei săptămâni se va discuta lista cu cei care vor fi audiaţi în săptămâna ce urmează şi totodată documentele care vor fi solicitate pentru a fi prezentate comisiei de la diverse instituţii. 

"Scopul declarat al comisiei este să încercăm să aflăm adevărul vizavi de modul în care s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale. Vom găsi soluţii tehnice ca presa să fie informată. (...) Este o şedinţă care are şi un anumit grad de confidenţialitate. (...) Încercăm să avem un fir al desfăşurării evenimentelor. Cu siguranţă, toţi cei care au fost implicaţi în evenimentele din 2009 vor fi invitaţi să apară în faţa comisiei", a adăugat Fifor. 

Întrebat dacă s-a stabilit o dată la care să fie audiat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Fifor a spus: "La finele fiecărei săptămâni vom stabili cine va fi invitat în săptămâna care urmează. Nu are nicio legătură cu deciziile CCR, este efectiv un calendar pe care îl stabilim cu ceilalţi membri ai comisiei". 

"Va fi chemat şi dl Oprea. Aşa a decis comisia, ca în prima săptămână să pornim aşa. (...) O să vină şi momentul în care îi vom invita pe cei care s-au aflat acolo, tocmai de aceea ne-am dorit să ne întâlnim prima dată cu domnul Dan Andronic, pentru a relua firul naraţiunii domniei sale şi a identifica persoanele pe care să le invităm la audieri în perioada următoare", a completat Mihai Fifor, întrebat de ce Oprea nu a fost chemat la audieri în prima săptămână, fiind cel în casa căruia s-au desfăşurat evenimentele povestite de Dan Andronic. 

Întrebat de ce nu este chemat şi Traian Băsescu, senatorul PSD a arătat că senatorii şi deputaţii comisiei "au considerat firesc" să se plece cu audierea celor care au sesizat neregulile în desfăşurarea scrutinului prezidenţial". "Nu ne-am dorit niciun fel de moment să pară că este o activitate politică, pentru că nu despre asta discutăm. Va fi invitat şi dl. Traian Băsescu, fără niciun fel de dubiu, şi cei pe care i-a văzut o ţară întreagă la televizor cu un tabel foarte mare cu informaţii. Încercăm să fim obiectivi", a explicat Fifor. El a completat că este posibil să vină la audieri şi Adriean Videanu. 

În prima şedinţă s-a mai decis ca vicepreşedinţii comisiei de anchetă să fie parlamentarii Daniel Fenechiu (PNL) şi Steluţa Cătăniciu (ALDE). De asemenea, membrii supleanţi vor participa la şedinţă fără drept de vot.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Dan Andronic audieri comisie parlamentara
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close