Antena 3 CNN Actualitate Cătălin Tolontan: "Statul nu controlează aceste produse. Aceasta a fost principala noastră dezvăluire". Mircea Badea: "Problema mea este cu dozajul"

Cătălin Tolontan: "Statul nu controlează aceste produse. Aceasta a fost principala noastră dezvăluire". Mircea Badea: "Problema mea este cu dozajul"

Cătălin Tolontan: "Statul nu controlează aceste produse. Aceasta a fost principala noastră dezvăluire". Mircea Badea: "Problema mea este cu dozajul"
24 Aug 2016   •   21:00

Scandalul dezifenctanților în România este, fără exagerare, cel mai mare scandal din anul 2016. Jurnalistul Cătălin Tolontan a fost cel care a prezentat prima dată aceste informații, într-o anchetă semnată GSP.

Informațiile prezentate de jurnalistul GSP au fost confirmate de autorități la acel moment. Dar toată povestea a fost dată peste cap ieri, când procurorul general al României, Augustin Lazăr, a explicat că rezultatele testelor de eficiență pe unul dintre loturi a fost “și pozitiv și negativ”.

Cu alte cuvinte, Augustin Lazăr a anunțat că informația prezentată de Cătălin Tolontan nu este 100% corectă.

Scandalul a căpătat proporții odată cu moartea lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, firma care se ocupa de acești dezinfectanți și care a fost luată în vizorul autorităților imediat după dezvăluirea făcută de jurnalistul Cătălin Tolontan.

La acel moment, realizatorul Antena 3, Mircea Badea, făcea un apel la ceva mai multă reținere în afirmații vehemente și menționa că ar trebui ca toată lumea să aștepte rezultatele oficiale ale testelor făcute de autorități, în laboratoare acreditate, pentru a putea trage o primă concluzie.

Iată, realitatea i-a dat dreptatea lui Mircea Badea și procurorul general al României a anunțat că cele mai recente teste arată altceva decât se știa.

În fine, Mihai Gâdea i-a adus pe Cătălin Tolontan și pe Mircea Badea, față în față, într-o ediție specială Sinteza Zilei.

Mircea Badea a cerut DIICOT anchetarea lui Tolontan, exact ca în cazul jurnaliștilor de la Sky News, care au realizat o anchetă despre trafic de arme în România. Ancheta s-a dovedit a fi regizată și nu un demers jurnalistic.

----------------------------

Cătălin Tolontan: Statul român nu controlează aceste produse. Aceasta este principala dezvăluire

La începutul emisiunii, Mihai Gâdea l-a întrebat pe jurnalistul GSP dacă își asumă responsabilitatea sau dacă are vreo mustrare de conștiință, în urma anchetei realizate.

Tolontan a explicat un mic istoric și a menționat care este și principala victorie din această anchetă, din punctul său de vedere:

“Noi am fost contactați de către cineva din interiorul Hexi, în 2015. Ne-a dat două rețete de fabricație pentru două biocide produse de Hexi. Ambele arătau că ele erau falsificate. În sensul diluării. Nu am crezut că omul acela are dreptate. Ni s-a părut imposibil să pui în toată țara, în 300 de spitale, mii de contracte, niște substanțe diluate și nimeni să nu controleze. Plus că știam că statul controlează. Și am aflat, mergând din ușă în ușă, că statul nu controlează niciodată aceste substanțe, odată puse pe piață. Nici compoziția, nici eficiența lor. Asta a fost șocant pentru noi și considerăm că asta este principala dezvăluire făcută de noi.”

Mircea Badea: Problema mea este cu dozajul. Una e să cadă un meteorit cu diametru de un kilometru și alta e să cadă un meteorit cu diametru de un centimetru

"În mod evident, avem surse diferite la Parchet. Adina Anghelescu mi-a transmis că majoritatea rezultatelor pe substanțe sunt pozitive. Adică aceste substanțe sunt eficiente. Aici este problema mea, cu astfel de anchete, ce bine că am această ocazie acum, eu am urmărit activitatea domnului Tolontan în domeniul sănătății și se integrează într-un demers mai larg. A atacat cam toate somitățile medicale din România. Și putem să vorbim aici și despre cazul Colectiv. A scris foarte mult atunci, am scris și eu, s-au scris multe lucruri atunci. În sfârșit, problema mea este cu exagerarea cu dozajul. Exact dozajul mă încurcă pe mine. În sensul că dacă anunți că vine un meteorit de un kilometru, murim toți, dar dacă acel meteorit are un centimetru, e cu totul altceva. Am citit titluri care făceau referire la un soi de genocid în România."

Cătălin Tolontan: Aveți dreptate cu exagerarea

"Aveți dreptate cu exagerarea, dar exagerați. Cuvântul genocid nu a fost folosit de GSP. Și nu puteți să ne acuzați pe noi pentru ce titluri dau alții. Și vă dau un exemplu mai concret. Pe 11 mai 2016, Guvernul României, prin vocea lui Dan Suciu, vine și arată pt prima dată rezultatele de la ICECHIM. Și aflăm că toate, citez, toate sunt neconforme. Și întreb dacă sunt toate. Și mi se spune că da, toate. A doua zi, noi scriem un articol. Unde spunem așa: Gazeta are o analiză a Hexi Pharma, la ICECHIM, pentru unul din produse. Care este conform. Lotul 143 din decembrie 2015 are concentrația necesară. Este un produs bun. Am scris asta. Mai mult, Guvernul a interepretat greșit alte rezultate. Care produsele par bune. Întrebăm o sursă, care ne spune că noi, la GSP, am exagerat. Chimistul ne spune că am exagerat când am spus că un produs a fost diuat de 2.500 de ori. Și că se îndeplinește eficiența produsului."

"Noi am spus că ICECHIM nu este un laborator acredit, dar nu ne-am dus în Germania. Oamenii trebuie să știe că noi am publicat primul episod înainte de a avea primele rezultate. Pentru că alta era ideea anchetei, că statul nu controlează aceste produse. Un risc pentru sănătatea populației, o știre de interes public. Nu am avut nicio problemă să spunem când Guvernul a exagerat sau a mințit."

Subiectul dezinfectanților a evoluat spre o altă speță - cazul Dan Condrea.

De ce s-a sinucis Dan Condrea? Schimb de replici Mircea Badea – Cătălin Tolontan

Un schimb de replici între Mircea Badea și Cătălin Tolontan a avut loc, pe tema morții lui Dan Condrea:

Soțul directorului Hexi Pharma: Cătălin Tolontan minte cu nerușinare! Ne vedem în instanță!

Nicu Dinu, soțul directorului Hexi Pharma, a intervenit telefonic în Sinteza Zilei și a explicat că relatările lui Cătălin Tolontan, referitoare la declarațiile unui martor din dosarul Hexi Pharma (video mai sus) sunt minciuni.

“Aș vrea să îl corectez pe domnul Tolontan, nu sunt avocat, sunt absolvent de Drept, am sunat pentru a lămuri un aspect important. Văd că domnul Tolontan furnizează declarații de la PArchet. Din câte știu eu, dosarul este în plină strângere de dovezi. Astăzi, la Parchet, nu există nicio declarație scrisă din care să reiasă ce a spus domnul Tolonta. Asta este tot ce am avut de spus. Dânsul influențează foarte multă lume, la Parchet nu există nicio înregistrare sau act scris prin care soția mea să fi recunoscut că știa că acele produse erau diluate. Minte cu nerușinare! Ea era director general la o firmă și știa că vinde cele mai bune produse de pe piață. Și de aceea făcea cu atâta plăcere ce făcea. Faptul că a aflat, cu două zile înainte, din gura lui Condrea, că făcea ce făcea, este cu totul altceva."

În urma acestui episod, Mircea Badea l-a întrebat pe Cătălin Tolontan dacă acesta consideră că a greșit cumva în această anchetă și dacă își reproșează ceva.

Cătălin Tolontan a evitat să răspundă punctual, dar a recunoscut că a greșit de mai multe ori, în timpul anchetelor realizate.

"Am făcut acum puțină vreme o prezentare în fața unor studenți, cu toate erorile din investigațiile noastre. Am recunoscut că în mai multe anchete, cum a fost cea cu doamna Ridzi, că am greșit. Am scris o dată, de două ori, de trei ori, apoi dosarul a ajuns în instanță. Și am greșit. Am corectat și Gala Bute. Dosarul Transferurilor. Foarte mulți oameni au intrat în închisoare. Nu din cauza noastră și nu vreau să sune cinic, pentru că nu jurnaliștii bagă oameni la închisoare. Poatea sinuciderea."

Mircea Badea: Putem vorbi puțin despre Colectiv?

Mircea Badea a deschis subiectul tragediei de la Colectiv și l-a întrebat pe Cătălin Tolontan de ce a prezentat situația ca și când sistemul medical din România ar contribuit la moartea unor oameni:

“Dvs ați prezentat niște date. Corecte. Eu, consumator de presă, recunosc. Porniți de la o informație adevărată, pe care o înveliți în foarte multe straturi de exagerare și apoi acest pachet este preluat de un sistem. Dar ați prezentat situația ca și când, dacă acești oameni ar fi pățit acest lucru într-un alt sistem medical, ar fi supraviețuit. Și eu am încercat atunci, fiind de bună credință, cu două studii de specialitate. Unul publicat în Surgical Infectious Society. Și am făcut apel să preluați această informație, ca să ajungă la publicul larg. Al doilea, la fel, alt studiu publicat într-o publicație de specialitate. Concluzia: Nu există om intubat care să nu facă infecție. Nu există! Să spui că pacienții de la Colectiv au murit cu zile, este îngrozitor. Este inexact, în primul rând, în cazul multora dintre ei.”

“Cătălin Tolontan: Este citatul unui medic. Dar uitați să spuneți un lucru esențial. Că depinde cu ce viruși te infectezi. Faptul că guvernul României evită o măsură reală asupra spitalului de Arși este îngrozitor. Pentru că acolo s-a dovedit că există bacterii agresive, imune la orice fel de antibiotic, de care nu mai scapi niciodată.”

Cătălin Tolontan a recunoscut și că a fost aspru criticat de fiul său, în urma dezvăluirilor făcute în cazul Colectiv:

„Băiatul meu a fost primul critic al relatărilor de după Colectiv. Replica lui fiind: „Acum, acești oameni (medicii - n.red.) trebuie lăsați să lucreze, nu să veniți cu dezvăluiri”. I-am spus că asta e meseria mea, oricât de antipatică ar fi”, a relatat Cătălin Tolontan, miercuri seară, la „Sinteza Zilei”.

Mircea Badea: Care este scopul tău final, Cătălin Tolontan? Către ce tinzi?

Mircea Badea: “Din toate scrierile tale despre sistemul medical, prezentate într-o manieră teribilă, aproape toate sunt formulate într-o manieră teribilă. Care este scopul final? Către ce tinzi tu?”

Cătălin Tolontan: “Uite, tu singuri ai spus că nu te consideri jurnalist. Cred că știu ce înseamnă să încerci să fii jurnalist. Nu există, în meseria asta, după părerea mea, un scop final. Eu nu sunt dator să vindec țara, să duc oamenii în situații de a fi pedepsiți sau salvați. Nu e datoria mea. Dar ce îmi doresc eu este ca mâine dimineață, oamenii să știe ceva mai multe decât știau azi.”

 

×
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close