Antena 3 CNN Actualitate Octavian Berceanu, în scandalul gunoaielor din Sectorul 1: "Vine căldura, iar aceste deșeuri devin un focar de infecție"

Octavian Berceanu, în scandalul gunoaielor din Sectorul 1: "Vine căldura, iar aceste deșeuri devin un focar de infecție"

Primăria Sectorului 1 a fost amendată cu 160.000 de lei de garda de mediu in scandalul gunoaielor dupa ce a refuzat sa ia masuri si a trannsformat orasul intr-o uriasa ghena de gunoi. În urmă cu doar câteva zile Clotilde Armand nega această informaţie si spune ca este fake news.

Octavian Berceanu, în scandalul gunoaielor din Sectorul 1: "Vine căldura, iar aceste deșeuri devin un focar de infecție"
Sursa foto: colaj Agerpres / Hepta
de Raluca Bîrcă    |    17 Iun 2021   •   12:45

Potrivit comunicatului de presă al Gărzii de Mediu, a fost amendată atât primăria, cu suma de 160.000 de lei, cât și operatorul de salubritate cu suma de 70.000 de lei pentru nerespectarea condițiilor impuse în Autorizația de Mediu.

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a intervenit în acest scandal și a oferit o serie de precizări cu privire la motivele pentru care Primăria Sectorului 1 a fost amendată, dar și despre gravitatea situației pe care deșeurile neridicate o are.

"Primăria a  primit două amenzi, una de 60.000 de lei și una de 100.000 de lei, pe de altă parte am făcut și verificări la toate celelalte primării și salubriști (...) problema deșeurilor nu e una care dispare și e una care crește peste București.

Presiunea este foarte mare și trebuie să avem alternative la ceea ce se întâmplă astăzi. Nu avem un plan al deșeurilor, iar acesta ar trebui să fie făcut împreună cu județul Ilfov, pentru că acestea sunt generate și de județul Ilfov, iar în București nu putem pune prea multe instalații de sortare, de depozitare. Trebuie să regândim această problemă a deșeurilor", a explicat șeful Gărzii Naționale de Mediu.

Traian Berceanu îi dă dreptate primarului de la Sectorul 1

Octavian Berceanu a explicat faptul că Clotilde Armand nu a mințit atunci când a negat că ar exista amenzi din partea Gărzii de Mediu, având în vedere că la acel moment nu fuseseră semnate procesele verbale nici pentru primprie, nici pentru firma care oferă serviciile de salubritate.

"La acel moent nu existau procesele verbale de contravenție, nu era încheiat nici pentru salubrist nici pentru primărie", a precizat el.

În Sectorul 1 există zone în care nu s-a ridicat încă gunoiul

Referitor la zonele din Sectorul 1 în care, pentru moment, ridicare deșeurilor de pe spațiul public este îngreunată, șeful Gărzii Naționale de Mediu a explicat:

"Dacă mergeți în Chitila, Dămăroaia, există întârzieri ale ridicării deșeurilor, iar partea proastă este că aceste deșeuri devin un focar de infecție", a adăugat șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

Primăria Sectorului 1, amendată de Garda de Mediu

Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, a fost amendată de Garda de Mediu cu 200.000 de lei.

După o săptămână de controale în cadrul Primăriei Sectorului 1, cât și în cadrul companiei care se ocupă cu salubritatea, Garda de Mediu a constatat că operatorul nu era Romprest, ci Primăria Sectorului 1, deoarece gunoaiele reprezintă proprietatea Primăriei.

În data de 10 iunie, Tribunalul București a obligat Primăria Sectorului 1 să plătească datoriile către compania de salubritate. Clotilde Armand trebuie acum să mai găsească o altă sursă de finanțare pentru a-și achita datoriile.

Garda de Mediu și Agenția de Mediu vor monitoriza în continuare situația din teren.

„În același timp am cerut organismelor de control să monitorizeze zilnic, dacă apare o amenințare la sănătate populației, să anunțe de urgență Prefectura”, a explicat Alin Stoica.

Anterior, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a solicitat instituirea stării de alertă pentru deblocarea problemei gunoaielor, dar prefectul Alin Stoica nu a aprobat solicitarea. Florin Cîțu a spus că cetățenii nu trebuie să sufere din cauza conflictului dintre Primăria Sectorului 1 și compania de salubrizare și le-a solicitat reprezentanților Gărzii de Mediu să intervină în forță.

„Cetățenii nu trebuie să sufere din cauza unei dispute în instanță. Nu este un lucru ok. Garda de Mediu trebuie să-și facă datoria, să verifice, să meargă în forță și dacă găsește ceva să amendeze”, a explicat premierul Florin Cîțu, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Prim-ministrul le-a cerut celor implicați să respecte contractele existente și să aștepte rezolvarea litigiului în instanță.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close