Antena 3 CNN Actualitate Oneşti, un oraş mortal pentru câini (Imagini şocante)

Oneşti, un oraş mortal pentru câini (Imagini şocante)

Oneşti, un oraş mortal pentru câini (Imagini şocante)
Sursa foto: caini morti onesti
26 Mar 2009   •   19:21

La Oneşti s-au găsit cadavrele mutilate ale unor câini, îngropate în mijlocul oborului comunal, la 150 de metri de adăpostul pentru animale. Să facem cunoştinţă cu domnul Lupicu. Este director la adăpostul de câini de abia o lună.

?De o lună de zile, de când eu sunt aici, eu nu am cunoştinţă de aşa ceva. O să facem o cercetare pentru aşa ceva?, a declarat Marian Lupică, şeful centrului.

?Am văzut ce se petrece, cum muncitorii serviciului ecarisaj aduceau câinii cu roaba aici?, a spus Ioana Pleşu, de la Asociaţia de protecţie a animalelor ?Pas în doi?.

Leşurile erau îngropate în mijlocul oborului în care, în fiecare sâmbătă, se organizează un târg de animale.

Groapa nu era acoperită. Probabil n-au apucat s-o acopere, deoarece aşteptau să o umple.

?Este un focar de infecţie. Aceşti câini nu trebuiau să se afle aici. Trebuiau, dacă au murit de moarte bună, să fie depozitaţi în lăzile frigorifice şi, în baza contractului cu protanul, să fie preluaţi?, a declarat Ecaterina Muscalu, de la Garda Naţională de Mediu, Comisariatul judeţean Bacău.

Numai că animalele nu au murit de moarte bună. Medicul veterinar Vieru Gabriela a declarat că rănile par a fi plăgi prin împuşcare.

Vă întrebaţi cine şi mai ales de ce s-ar gândi să mutileze în asemenea hal un biet animal. Explicaţia vine, culmea, dintr-o lege: Câinii şi pisicile fără stăpân, găsite pe suprafeţele fondurilor de vânătoare se împuşcă fără restricţii iar fapta nu constituie infracţiune. Şi vânătorii din Bacău s-au gândit chiar să le ofere premii celor care împuşcă vagabonzi.

?Asociaţia decontează această activitate de combatere pe baza semnelor de combatere prezentate, respectiv vârful nasului, cu două cartuşe?, a declarat Gheorghe Vrânceanu, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Bacău.

Culmea coincidenţelor, domnul Lupicu, directorul adăpostului de câini e un vânător împătimit, înscris în asociaţie de ani buni.

Ancheta pare să se fi împotmolit înainte de a începe. Primăria spune că nu are destui bani pentru a face alte săpături în curtea oborului. Şi asta chiar dacă practic, în fiecare săptămână, sute de animale sunt vândute în mijlocul unui focar de infecţie.

Aceeaşi primărie nu vrea să plătească decât examinarea a două din cele cinci leşuri ridicate. Diferenţa de bani a fost donată de o asociaţie pentru protecţia animalelor.



Observator

×
Subiecte în articol: Onesti vanatoare
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close