Antena 3 CNN Actualitate Social Amenzi substanţiale în urma controalelor la azilele din Alba și Cluj

Amenzi substanţiale în urma controalelor la azilele din Alba și Cluj

Curg amenzile în urma controalelor efectuate la aşezămintele de îngrijire a bătrânilor din întreaga ţară.

Amenzi substanţiale în urma controalelor la azilele din Alba și Cluj
Sursa foto: Gettyimages | Daniel Berehulak / Staff
de Alexandra Dima    |    11 Iul 2023   •   16:42

36 de amenzi în valoare de 327.500 de lei au fost aplicate în urma controalelor efectuate la centrele rezidențiale pentru vârstnici, persoane cu dizabilități și copii din județul Cluj. Și în Alba autoritățile au amendat o parte din centrele verificate.

Potrivit Prefecturii Cluj, în prima zi a controalelor mixte au fost verificate 12 centre.

Au fost constatate o serie de nereguli și au fost aplicate avertismente și sancțiuni pentru: produse expirate, lipsa unor proceduri sau documente, lipsa personalului de specialitate, absența verificării și întreținerii periodice a instalației electrice, a documentelor specifice pe linia apărării împotriva incendiilor, lipsa analizei de risc la securitatea fizică, nestabilirea modelelor de meniu de alimentație zilnică în baza recomandărilor medicului nutriționist sau a asistentului dietetician, conform standardului minim de calitate, precum și pentru lipsuri în gestionarea corespunzătoare a deșeurilor periculoase.

Au fost date 36 de amenzi în cuantum total de 327.500 de lei și 106 avertismente.

În județul Alba, luni au fost făcute controale la 20 de centre rezidențiale și au fost identificate o serie de nereguli, cum ar fi: risc de împiedicare pe scările de intrare în locații; lipsa capace de protecție la întrerupătorul electric; prestarea serviciului se face cu lipsa informării beneficiarilor în lista meniu asupra produselor din produse decongelate; lipsă cursuri igienă DSP; prestarea serviciilor se face cu existența de zone de exfoliere a vopselei de pe pereții spațiilor de cazare, în holul de acces porțiuni de gresie desprinsă, zonă cu tencuială lipsă, perete cu fisuri; zone cu igrasie, fisuri pe pereți, calorifere cu zone de rugină, plafon cu vopseaua exfoliată, baia de serviciu cu vopseaua de pe plafon exfoliată, spații de cazare necurățate, neigienizate, nevopsite.

De asemenea, au mai fost constatate nereguli precum lipsa unui contract de prestări servicii cu o unitate specializată pentru deratizare, dezinsecție, dezinfecție; produse alimentare fără data limită de consum, cu ustensile, echipamente degradate, din PVC, cu lipsa informării asupra meniului zilnic.

Valoarea amenzilor acordate în prima zi de control a fost de: ITM – 16.000 lei; ISU – 4.500 lei; CJPC – 108.000 lei; DSVSA - 51.200 lei; DSP – 26.000 lei.

Urmare neregulilor constatate, reprezentanții instituțiilor care fac parte din comisia mixtă de control au aplicat un număr de 70 de avertismente.

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close