Antena 3 Actualitate Social Modificări importante privind cartea de identitate. Copiii de 0-14 ani pot avea buletin

Modificări importante privind cartea de identitate. Copiii de 0-14 ani pot avea buletin

de Claudia Popovici    |    05 Apr 2021   •   22:05
Modificări importante privind cartea de identitate. Copiii de 0-14 ani pot avea buletin

Conform noilor modificări părintele poate solicita o carte de identitate pentru minor începând cu 2 august 2021.

Guvernul a adoptat o Hotărâre de Guvern (nr. 295/2021) care stabilește conținutul cărții electronice de identitate, a cărții de identitate simplă, precum și a cărții de identitate provizorie ce vor fi emise în sistem informatizat. Ministrul Afacerilor Interne spune că vor fi disponibile începând din luna august.

„Noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document", a declarat pe 10 martie Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

Copiii de 0-14 ani pot avea carte de identitate

Obligatoriu, prima carte de identitate se eliberează la împlinirea vârstei de 14 ani, ca şi până acum. Opţional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate oricând după naştere.

Cererea pentru eliberarea actului de identitate trebuie să fie semnată de către ambii părinţi, prezenţi.

Dacă este doar un singur părinte, are nevoie de declaraţie de la celălalt părinte eliberată la notar/consulat. Cererea va fi însoţită de următoarele documente:

- certificatul de naştere, cu care se face dovada identităţii şi a cetăţeniei române, original şi copie;

- actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal, original, document cu care se realizează şi dovada adresei de domiciliu; în cazul în care părintele este cetăţean străin, dovada adresei de domiciliu se face cu permisul de şedere permanentă;

- certificatul de căsătorie al părinţilor ori certificatul de divorţ însoțit de acordul parental/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz, în situaţia în care părinţii sunt divorțați, original şi copie;

- chitanță de plată a 7 lei taxă, la CEC sau Poştă.

Vor exista cinci tipuri de acte de identitate

Astfel, vor exista cinci tipuri de acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate.

Cartea de identitate simplă conține date și informații, înscrise pe față și pe verso şi are formatul unui card.

Cartea electronică de identitate va conține pe lângă, datele prevăzute pentru cartea de identitate simplă, și un cip. Fiecare poate alege ce fel de carte de identitate dorește.

Minorul sub 14 ani poate avea carte de identitate simpla sau carte electronică de identitate. Până la împlinirea vârstei de 12 ani, minorului i se va elibera o carte electronică de identitate fără imaginile impresiunilor papilare.

Cărți de identitate digitale

Începând cu luna august românii vor putea alege, cartea de identitate digitală cu cip, care va fi de mărimea unui card bancar și va avea elemente de securitate suplimentare, ca în Belgia sau Germania.

Autoritățile au explicat și ce se întâmplă în cazul refuzului de a primi un asemenea act.

”În cadrul cipului trebuie inserate imaginea a două amprente și imaginea facială a persoanei, respectiv fotografia persoanei”, a explicat chestorul Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

România a fost obligată să modifice legislația și să elibereze noile cărți electronice de identitate până în august 2021. Obligativitatea vine ca urmare a directivelor impuse de Uniunea Europeană încă din 2018.

×
Subiecte în articol: carte de identitate buletin copii

Coaliţia a ajuns la o înţelegere

 

 

Cum se vor calcula facturile la energie şi ce prevede programul Rabla pentru becuri

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close