Antena 3 CNN Actualitate Social Reacţia unui american care a mâncat într-un restaurant din România: "De când sunt eu n-am mai văzut așa ceva"

Reacţia unui american care a mâncat într-un restaurant din România: "De când sunt eu n-am mai văzut așa ceva"

Un tânăr din America a vizitat România pentru a realiza un documentar. A rămas profund impresionat despre bipolaritate României, care este în acelaşi timp şi o ţară frumoasă, dar şi marcată de sărăcie. Pe lângă aceste diferențe, preţurile din magazine şi restaurante l-au marcat pe acesta.

Reacţia unui american care a mâncat într-un restaurant din România: "De când sunt eu n-am mai văzut așa ceva"
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Noi 2023   •   13:28

Claudiu, un american a cărei mamă a emigrat din România în anii 70, în timpul regimului comunist, vizitează Europa de Est împreună cu partenera sa, pentru a realiza un documentar și a le prezenta rudelor și lumii întregi schimbările prin care a trecut regiunea în ultimii 50 de ani. Cu mama româncă și tatăl cu origini bulgare, el a văzut deja țările de care se simte cel mai legat sufletește, România și Bulgaria.

Ce l-a surprins foarte mult în România au fost prețurile din supermarketuri, dar mai ales cele din unele restaurante. Asta cu atât mai mult cu cât știa că salariile sunt foarte mici, iar românii sunt chiar mai săraci decât bulgarii. 

"Supermaketurile românești sunt cred că cele mai scumpe din Europa de Est. Prețuri mari, nejustificate, mă mir că oamenii pot să trăiască din asemenea salarii mici. Iar lucrurile pare că nu s-au schimbat prea mult față de anii comunismului, mai ales că dacă mergi la țară sau într-un oraș mic vezi multă sărăcie. În orașele mari în care spuneam că am fost, lucrurile stau puțin altfel, lumea pare că are mai mulți bani, sunt restaurante scumpe, luxoase", adaugă el.

România, o ţară elegantă, dar săracă

Tânărul spune despre România că este o ţară elegantă, dar care ascunde şi o sărăcie apăsătoare. Totuşi, trei oraşe i-au atras cu adevărat atenţia: Braşov, Bucureşti şi Cluj.  În vizita ta prin Cluj, tânărul a mers în cel mai scump restaurant din România, care a devenit foarte cunoscut după ce patronul a inclus în meniu cel mai scump burger din lume, vândut cu 6.200 de euro, dar și alte mâncăruri scumpe și sofisticate, unele chiar poleite cu aur, care costă fiecare sute și chiar mii de euro.

Citeşte şi: Mai multe trenuri CFR Călători vor purta numele unor personalități istorice de 1 Decembrie

"Jur că de când sunt eu n-am mai văzut așa ceva! Sunt prețuri pe care nu le-am văzut nicăieri în lume, iar eu chiar am umblat în țări scumpe, inclusiv în Singapore și Japonia. Și nu dorm la două stele și nici nu mănânc pe bancă în parc, ci mi-am permis peste tot restaurante bune. Mâncarea la restaurantul din Cluj a fost foarte bună, da, nimic de zis, dar am lăsat cred că echivalentul a vreo 2.500 de dolari.

Și da, am mâncat, m-am îndopat, am și băut bine, dar parcă totuși a fost mult prea mult. Apoi, m-am gândit că în România sunt milioane de oameni care trăiesc cu salariul minim de 400 de euro și mi-a fost rușine, m-am simțit ca un individ parvenit care aruncă cu banii când alții flămânzesc", a mărturisit el.

×
Subiecte în articol: prima reacţie american plata restaurant
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close