Stare de alertă în judeţele Iaşi, Neamţ şi Suceava, din cauza inundaţiilor (VIDEO)

29 Iun 2010   •   21:32
Stare de alertă în judeţele Iaşi, Neamţ şi Suceava, din cauza inundaţiilor (VIDEO)

O parte a populaţiei din Paşcani şi Roman, dar şi din alte peste 20 de localităţi, va fi evacuată de autorităţi după ce Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a instituit stare de alertă în judeţele Iaşi, Suceava şi Neamţ, transmite Mediafax.

Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi internelor a semnat marţi ordinul prin care este instituită starea de alertă în judeţele Iaşi, Suceava şi Neamţ, în urma căruia pot fi luate măsurile speciale de evacuare a populaţiei.

Starea de alertă presupune, printre altele, interzicerea accesului oamenilor în zona digurilor sau a altor zone în care există pericol de inundaţii. Starea de alertă va rămâne în vigoare până la scăderea debitelor râurilor sub cota de atenţie.

În judeţul Iaşi, starea de alertă a fost instituită în oraşul Paşcani şi în comunele Lespezi, Stolniceni-Prăjescu, Mogoşeşti Siret, Mirceşti şi Răchiţeni.

În judeţul Neamţ, măsurile speciale se vor lua în municipiul Roman şi în localităţile Doljeşti, Tămăşeni, Sagna, Gădinţi, Horia, Ion Creangă şi Icuşeşti.

În judeţul Suceava, starea de alertă este declarată în localităţile Dolhasca, Grămeşti, Zamostea, Zvoriştea, Adâncata, Hânţeşti, Siminicea, Dumbrăveni, Vereşti, Fântânele şi Liteni.

Debitul Siretului se va dubla. Mii de persoane, evacuate

Marţi seară, prefectul de Neamţ, Mihai Arhip, a dispus evacuarea din case a peste 11.000 de persoane din şapte comune şi un cartier al municipiului Roman, după instituirea stării de alertă, fiind aşteptată o creştere semnificativă a debitului râului Siret.

Se lucrează la supraînălţarea unor diguri de pe râul Siret, în mai multe localităţi, pentru a preveni inundaţiile.

Debitul Siretului va ajunge, miercuri dimineaţă, la 2.000 de metri cubi pe secundă, în zona Lespezi, dublu faţă de valoarea înregistrată marţi. Hidrologii aşteaptă o viitură din Ucraina.

"Siretul este la cote uriaşe în această perioadă, dar problemele vor fi şi mai mari începând de mâine dimineaţă (miercuri, n.r.), când este aşteptată o viitură dinspre Ucraina care va dubla, practic, debitul înregistrat astăzi, care a cauzat deja probleme imense în zonă", au declarat, pentru Mediafax, surse din Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).

Hidrologii au instituit, marţi, Cod Roşu pe mai multe sectoare ale râurilor Siret, Prut, Jijia şi Râul Negru, aferente judeţelor Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Galaţi şi Covasna. Avertizarea este valabilă până miercuri.

Judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui sunt, până miercuri dimineaţă, sub avertizare Cod Galben de ploi.

Inundaţiile au făcut deja victime. Luni noapte, 12 persoane au murit în judeţele Botosani, Suceava şi Iaşi din cauza viiturilor. Şapte victime sunt din judeţul Botoşani, patru din Suceava, iar un bătrân a murit în Iaşi. Oraşul Dorohoi este cel mai grav afectat.

Autorităţile din Botoşani spun că nivelul de precipitaţii căzut de luni seara pe raza judeţului este cel mai mare înregistrat vreodată în această zonă.

Potrivit prefectului de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, autorităţile au hotărât deversarea controlată a barajului Rogojeşti. Astfel, circa 12 localităţi aflate în aval de baraj vor fi evacuate. Câteva sute de persoane vor fi transportate către şcoli, biserici şi cămine culturale, pentru a primi adăpost.

Printre satele evacuate se numără Siret, Grămeşti, Zamostea, Zvoriştea, Siminicea, Dolhasca, Liţeni, Bereşti, Fântânele.

Foto: Intact Images

Antena3.ro

 

Parteneri
x close