Antena 3 CNN Actualitate Ultima Superlună din acest an, "Luna recoltei". Cel mai mare și strălucitor fenomen astronomic poate fi observat în această noapte

Ultima Superlună din acest an, "Luna recoltei". Cel mai mare și strălucitor fenomen astronomic poate fi observat în această noapte

Ultima Superlună din 2023, numită "Luna recoltei", poate fi văzută pe cer în noaptea de vineri, 29 septembrie.

Ultima Superlună din acest an, "Luna recoltei". Cel mai mare și strălucitor fenomen astronomic poate fi observat în această noapte
Sursa foto: Getty Images I Alister MacBain
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Sep 2023   •   21:48

"Luna recoltei" încheie seria de patru SuperLuni consecutive din acest an.

Termenul "SuperLună" se referă la Lunile Pline care apar când Luna este în apropiere sau chiar la perigeu, punctul cel mai apropiat de Pământ de pe orbita sa.

În momentul perigeului maxim, Luna se află la o distanță de 363.396 de kilometri față de planeta noastră.

Deși o SuperLună este în esență o Lună Plină obișnuită, aceasta este cu aproximativ o treime mai luminoasă și pare cu aproximativ 14% mai mare.

Citește și: Horoscop Lună Nouă în Berbec, 29 septembrie 2023. Gemenii sunt recunoscuți ca lideri, Balanțele descoperă un nou mod de a iubi 

Aceasta înseamnă că Luna strălucește mai intens pe cerul nopții, în special pentru observatorii cu experiență.

Ultima SuperLună din 2023 este numită și "Luna Recoltei"

În această perioadă, Luna răsare mai devreme, astfel încât nu există o pauză prea lungă între apusul Soarelui și apariția Lunii pe cer.

Această denumire provine din vremurile în care oamenii recoltau culturile manual, iar Luna le furniza o sursă importantă de lumină după apusul Soarelui, ajutându-i astfel să strângă recolta înainte de venirea iernii.

SuperLuna este cel mai spectaculoasă atunci când se află aproape de orizont în timpul răsăritului sau apusului, deoarece pare mai mare din cauza unei iluzii optice.

Pentru a admira acest fenomen astronomic în seara de vineri, 29 septembrie, este recomandat să găsiți un loc cu puțină poluare luminoasă și cer senin, departe de nori.

Anul viitor, vom avea doar două SuperLuni, una în septembrie și una în octombrie, potrivit Descoperă.ro

×
Subiecte în articol: superlună luna plina fenomen astronomic
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close