Antena 3 CNN Externe Un tribunal rus a ordonat arestarea lui Ivan Jdanov, colaborator-cheie al lui Aleksei Navalnîi. Acesta locuiește în străinătate

Un tribunal rus a ordonat arestarea lui Ivan Jdanov, colaborator-cheie al lui Aleksei Navalnîi. Acesta locuiește în străinătate

Un tribunal din Rusia a dispus, marți, arestarea lui Ivan Jdanov, un colaborator al opozantului politic Aleksei Navalnîi, care se află în prezent în detenție, relatează Reuters.

de Adrian Iclozan    |   

Jdanov (foto, semi-profil, în stânga cadrului) a fost directorul Fundației Anti-Corupție a lui Navalnîi, organizație declarată "extremistă" de autoritățile ruse și scoasă în afara legii, în cadrul unui efort mai amplu de reprimare a opoziției, după cum spun apropiații opozantului.

Potrivit tribunalului din districtul moscovit Nagatinsky, Jdanov, care locuiește în străinătate, a încălcat o hotărâre anterioară a instanței, infracțiune care poate fi pedepsită cu până la doi ani de închisoare.

Tribunalul a ordonat arestarea în lipsă a lui Jdanov, pentru o lună, începând din momentul reținerii.

Instituția nu a precizat care a fost decizia anterioară încălcată de Jdanov.

"Am presupus mereu că dacă Ivan se întoarce în Rusia, va fi imediat trimis la închisoare, din momentul în care trece granița. Acum, este un lucru sigur", a declarat avocatul lui.

Colaboratorul lui Navalnîi, căutat cu Interpolul

Poliția rusă a trimis către Interpol datele colaboratorului lui Aleksei Navalnîi.

Ivan Jdanov a fost pus la începutul lunii pe o listă cu cei căutați de autoritățile din Federația Rusă.

El a spus că poliția i-a arestat tatăl în luna martie a acestui an, într-o tentativă de a face presiuni asupra sa, în legătură cu activitățile de opoziție politică.

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai proeminenți critici ai președintelui rus Vladimir Putin, își execută în închisoare pedeapsa de 2 ani și jumătate, la care a fost condamnat pentru că a încălcat termenii eliberării condiționate și nu s-a prezentat la poliție.

În perioada vizată, Navalnîi se afla în Germania, pentru tratament după tentativa de asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok, pentru care opozantul îi acuză pe Vladimir Putin și aparatul de represiune al acestuia.

Razie a poliției ruse la domiciliile unor jurnaliști

În etapa timpurie a acestui episod, Ivan Jdanov a fost cel care a declarat presei că un colaborator al poliției l-a informat că în corpul lui Navalnîi a fost găsit o otravă "periculoasă nu doar pentru el, dar și pentru cei din jur", și care impune purtarea unor costume de protecție.

Marți, poliția rusă a percheziționat domiciliile a doi jurnaliști de investigație și a arestat un al treilea jurnalist, într-un caz de presupusă calomnie.

Raidul poliției vine în contextul reprimării presei independente, interpretare negată de Kremlin, notează Reuters.

Cei vizați au realizat o investigație despre presupusa avere ascunsă a ministrului de Interne, Vladimir Kolokolțev.

Articolul îl indică pe Kolokolțev drept deținător real al unei proprietăți de 200 de milioane de ruble (2,8 milioane de dolari), în cea mai bogată suburbie a Moscovei, Rublyovka.

Pe hârtie, proprietatea ar aparține unei rude îndepărtate.

Jurnaliștii ruși au menționat, de asemenea, că fiul ministrului deține aproximativ 1,8 miliarde de ruble (25 milioane dolari) în bunuri imobiliare de lux, obținute prin legături cu lumea interlopă a Rusiei.

Foto: Ivan Jdanov (semi-profil, stânga) și Ilia Iașin, politician rus de opoziție, în iulie 2019

Subiecte în articol: Ivan Jdanov Aleksei Navalnîi
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept