Antena 3 CNN Externe Rusia investighează trei jurnaliști independenți pentru publicarea unui articol despre averea ministrului de Interne

Rusia investighează trei jurnaliști independenți pentru publicarea unui articol despre averea ministrului de Interne

Cel puțin un jurnalist rus a fost reținut, iar perchezițiile poliției sunt în curs de desfășurare în casele altor doi, după ce au realizat o investigație despre presupusa avere ascunsă a ministrului de Interne, Vladimir Kolokoltsev.

Rusia investighează trei jurnaliști independenți pentru publicarea unui articol despre averea ministrului de Interne
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    29 Iun 2021   •   17:18

Ziarul de investigații Proekt a declarat că redactor-șef adjunct al său, Mikhail Rubin, a fost reținut în afara casei autorului articolului, Maria Zholobova, unde se desfășura deja un raid al poliției.

Poliția a percheziționat și casa redactorului-șef al Proekt, Roman Badanin. În timpul acesta, site-ul publicației Proekt a fost indisponibil.

Anchetatorii au percheziționat casele lui Zholobova și Badanin ca parte a unei anchete penale de calomnie, pentru un articol din 2017 care îl lega pe președintele Vladimir Putin de Ilya Traber, un om de afaceri suspectat de conexiuni mafiote, potrivit site-ului independent de monitorizare a poliției, OVD-Info.

OVD-Info a raportat că Zholobova, Badanin și Rubin au fost eliberați de la audieri marți după-amiază și toți trei sunt martori în cazul calomniei penale.

Totuși, termenul de prescripție pentru acest caz a expirat încă din 2019, a scris avocatul pentru drepturile omului Pavel Chikov pe canalul său de Telegram.

Zholobova a legat momentul perchezițiilor de ancheta asupra lui Kolokoltsev, ministrul de Interne.

„Raidul coincide îndeaproape cu investigația noastră asupra lui Kolokoltsev, care ar trebui să apară astăzi. Am făcut anunțul ieri, poate că a fost un fel de declanșator al sosirii lor ”, a spus Zholobova într-un interviu telefonic cu radiodifuzorul Current Time.

Articolul lui Zholobova, care citează baza de date a permiselor de călătorie pentru coronavirus din Moscova, a susținut că Kolokoltsev este proprietarul real al unei proprietăți de 200 de milioane de ruble (2,8 milioane de dolari), în cea mai bogată suburbie a Moscovei, Rublyovka, care pe hârtie aparține unei rude îndepărtate.

Proekt a raportat, de asemenea, că fiul ministrului deține aproximativ 1,8 miliarde de ruble (25 milioane dolari) în bunuri imobiliare de lux, obținute prin legături cu lumea interlopă criminală a Rusiei.

Proekt a declarat că biroul de presă al Ministerului de Interne a etichetat drept „lipsite de etică” întrebările despre presupusa bogăție ascunsă a lui Alexander Kolokoltsev.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că există „temeiuri legale” pentru astfel de percheziții, chiar dacă nu a informat cu privire la motivul acestora.

Proekt, una dintre ultimele publicații independente din Rusia, a ajuns cunoscută prin investigațiile asupra presupusei fiice extraconjugale a lui Putin, a imobilelor de elită ale nou-numitului prim-ministru Mihail Mishustin și a presupusei bogății ilicite a liderului cecen Ramzan Kadyrov.

 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close