Antena 3 CNN Externe Ce a făcut Zelenski după ce o țară i-a recunoscut pe separatiștii din Donețk și Lugansk

Ce a făcut Zelenski după ce o țară i-a recunoscut pe separatiștii din Donețk și Lugansk

Kievul a luat o decizie radicală după ce regimul de la Phenian a recunoscut cele două republici separatiste susținute de Moscova în estul țării.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Astfel, Ucraina a decis, miercuri, să rupă relațiile diplomatice cu Coreea de Nord.

"Considerăm că această decizie este o tentativă a Phenianului de a submina suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", a precizat Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe.

Coreea de Nord a recunoscut, miercuri, independența așa-numitelor "republici populare" separatiste proruse din estul Ucrainei.

Ambasada Coreei de Nord la Moscova a confirmat că recunoaște independența regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, a transmis agenția rusă TASS.

Doar trei state au recunoscut independența separatiștilor proruși din Ucraina

În "clubul" restrâns al statelor care au luat o astfel de decizie se mai numără, evident, Rusia dar și Siria, în contextul în care Moscova îl sprijină pe liderul de la Damasc, Bashar al-Assad, în sângerosul război civil declanșat în urmă cu 11 ani. 

Liderul separatist din Doneţk, Denis Puşilin, n-a lăsat să treacă neobservată recunoașterea oficială din partea Phenianului.

"Statutul internațional al Republicii Populare Doneţk continuă să se întărească. Aceasta este o nouă victorie pentru diplomația noastră", a spus el.

Moscova și-a justificat, între altele, invazia Ucrainei prin necesitatea de a apăra populația vorbitoare de limbă rusă din estul statului vecin, unde întreține militar și financiar o insurgență armată încă de la invadarea Crimeei, în 2014.

De altfel, obiectivul de etapă al campaniei militare ruse în Ucraina este controlul complet al regiunilor Donețk și Lugansk.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată