Antena 3 CNN Economic Aproape 1.000.000 de români ar putea plăti facturi mai mici la energie, din aprilie. Ordonanţa pregătită de Guvern

Aproape 1.000.000 de români ar putea plăti facturi mai mici la energie, din aprilie. Ordonanţa pregătită de Guvern

Guvernul ia în calcul reducerea, din luna aprilie, a plafonului maximal pe kWh şi prelungirea schemei de compensare la energie electrică, astfel că un milion de români ar putea plăti facturi mai mici la curent.

Aproape 1.000.000 de români ar putea plăti facturi mai mici la energie, din aprilie. Ordonanţa pregătită de Guvern
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    01 Mar 2024   •   20:00

Executivul are în plan scăderea plafonului maximal de 1,3 lei pe kWh şi, în plus, vrea să prelungească schema de compensare la electricitate şi gaz până în 2026.

Pe piețele internaţionale, preţul la electricitate și gaze a ajuns la niveluri dinainte de criză, însă tarifele din facturile noastre au rămas neschimbate. 

Abia acum autorităţile se gândesc să coboare plafonul maximal de 1,3 lei pe kWh, după cum apar aceste modificările într-un draft de Ordonanță de Urgență. 

În prezent, românii au trei plafoane de preţ la curent: 68 de bani pe kWh, 80 de bani şi tariful maxim - de 1,3 lei, pentru cei care consumă lunar peste 255 de kWh. 

Acesta din urmă ar urmă să fie redus de la 1,3 lei la 1,2 lei. De exemplu, la un consum de 400 de kWh, un român primeşte acum o factură de 520 de lei. 

În urma modificărilor pe care Guvernul vrea să le facă, abonatul respectiv va plăti cu 40 de lei mai puţin, adică 480 de lei.

Pentru restul clienţilor, adică pentru 90% dintre gospodării, nu se schimbă nimic. Vor plăti în continuare 68 şi 80 de bani pe kWh, în funcţie de consum. Sau mai puţin, dacă furnizorii le oferă preţuri sub nivelul maxim stabilit de autorităţi. 

La gaze naturale este un singur plafon, de 0,31 lei/kWh, însă operatorii vin cu preţuri de circa 0,27 lei/kWh. 

Plafonarea preţurilor la energie ar putea fi prelungită până în martie 2026

Actuala schemă de plafonare este valabilă până în 2025, însă autorităţile iau în calcul prelungirea cu încă un an, până în martie 2026. 

Şi consumatorii industriali ar putea beneficia de o reducere, de la 1,3 lei, la 1 leu pe kWh.  

Prin noile măsuri, neasumate încă oficial, Guvernul vrea să reducă şi sumele datorate către furnizori. În prezent, statul are restanţe de peste patru miliarde de lei, potrivit observatornews.ro.

Ministrul Energiei, anunț despre menţinerea prețului plafonat la energie

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat recent ce se va întâmpla cu plafonarea prețurilor la energie în următoarea perioadă.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a confirmat că prețul plafonat la energie va rămâne neschimbat până în martie 2025, astfel spun, nu va creşte, indiferent de opțiunea adoptată ulterior.

El a subliniat că, după această dată, se va urma o evoluție graduală, transparentă și previzibilă pentru întregul lanț al pieței energetice.

"După martie 2025, în funcție de evoluția pieței, poate să continue această schemă sau să ajustăm anumite plafoane, putem să direcționam mai bine sprijinul către românii vulnerabili cu adevărat. 

Toate aceste opțiuni sunt pe masă şi urmează ca, împreună cu toţi cei implicaţi în acest sistem, să definim ce se va întâmpla după.

Va fi o evoluţie treptată, transparentă şi predictibilă, pentru că e important atât pentru consumatori, cât şi pentru distribuitori şi producători, pentru întreg lanţul din piaţa energiei", a explicat Burduja, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește anumite plafoane pentru consumatorii vulnerabili din martie 2025, ministrul susține că tema nu a fost încă discutată. 

"E foarte greu să estimăm ce se va întâmpla peste un an", a transmis el.

Burduja: Fiecare consumator poate alege între diferiți furnizori de energie electrică

Conform declarațiilor ministrului, fiecare consumator are opțiunea de a alege între diferiți furnizori pentru gaze naturale și energie electrică.

"Avem o lege care plafonează prețurile la gaze naturale şi energie electrică, care a dus românilor al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană.

Pentru energie electrică sunt peste cinci milioane de gospodării care plătesc lunar o factură de 35 de lei, o factură absolut rezonabilă.

Statul român a făcut acest efort pentru a-i proteja pe români în condiţiile unei evoluţii impredictibile a pieţei, cu război în Ucraina şi, mai nou, cu un conflict în Orientul Mijlociu.

Guvernul face acest efort ca să menţină o stabilitate pentru clientul final. Până în martie 2025, nu dorim să intervenim pe această scheme de compensare/plafonare", a adăugat Sebastian Burduja.

Ministrul a mai explicat că mulţi furnizori de energie practică preţuri sub plafonul stabilit de Guvern, iar consumatorii, dacă nu sunt mulţumiţi, îşi pot schimba "foarte uşor" contractele.

"Excepțiile vehiculate în spațiul public, cu oferte foarte mari, reprezintă opţiunea acelui furnizor, dar suntem într-o piaţă concurenţială, când românii pot alege oferta cea mai bună, iar ofertele sunt transparente.

Pe site-ul ANRE poţi face o comparaţie de preţuri şi la energie electrică şi la gaze naturale", a precizat Burduja.

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close