Antena 3 CNN Economic Auto Poliţa RCA despăgubeşte vătămările corporale şi daune morale, nu doar reparaţia maşinii

Poliţa RCA despăgubeşte vătămările corporale şi daune morale, nu doar reparaţia maşinii

Poliţa RCA despăgubeşte vătămările corporale şi daune morale, nu doar reparaţia maşinii
06 Mar 2011   •   20:52

 Românii nu-şi cunosc drepturile. Poliţa RCA despăgubeşte şi altceva în afară de reparaţia maşinii. E vorba despre vătămările corporale şi daunele morale. Dar oamenii fie nu ştiu că pot cere aşa ceva, fie se tem de durata mare a soluţionării acestor dosare.  

 
Acum doi ani, Anca a suferit un accident grav de maşină. N-a mai putut merge patru luni. A trecut prin trei operaţii şi nici acum nu s-a recuperat complet.     
 
La începutul anului trecut, a deschis dosarul de daună. Vrea să obţină în jur de 20.000 de euro. Însă lucrurile se mişcă foarte greu. 
 
Sunt două variante de soluţionare a dosarelor de daune morale: ori pe cale amiabilă, ori în instanţă.

Prima poate dura câteva luni, dar se obţin mai puţini bani. Procesele, în schimb, durează ani de zile, însă, potrivit specialiştilor, se pot câştiga şi de cinci ori mai mulţi bani decât prin negociere cu societatea de asigurări. 
 
În România, abia din 2012 s-ar putea introduce un ghid de standarde pentru daunele morale. 
 
În 2009, daunele morale şi vătămările corporale au reprezentat un procent de doar 2% din totalul daunelor plătite de companiile de asigurare. În 2010, 3%. Iar în acest an, specialiştii spun că procentul se va dubla. 
 
Din păcate, există o corelare directă între daunele morale şi accidentele de maşină. Cu cât numărul şi gravitatea lor creşte, vor creşte şi cazurile de daune morale şi vătămări corporale.

 
 

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close