Antena 3 CNN Economic Biz News Care sunt obiceiurile economice ale românilor, după criză. Turcii, sârbii şi ucrainienii fac la fel ca noi

Care sunt obiceiurile economice ale românilor, după criză. Turcii, sârbii şi ucrainienii fac la fel ca noi

Care sunt obiceiurile economice ale românilor, după criză. Turcii, sârbii şi ucrainienii fac la fel ca noi
de O.P.    |    04 Apr 2014   •   06:06

Românii se împrumute mai mult de la începutul crizei economice şi nu prea reuşesc să mai pună bani deoparte. Pentru fiecare leu economisit, românii împrumută de la bănci cel puţin doi lei. Şi turcii, sârbii sau ucrainienii au aceleaşi obiceiuri. La polul opus ii regasim pe nemti şi austrieci.

Raportul între împrumuturi şi economii este în România de 2,2. Cu alte cuvinte, la fiecare leu ţinut în bancă, românii împrumută mai bine de doi lei. Pe vremea când economia duduia acum şaase ani, raportul era de 3 la unu.

Dar să revenim la prezent. Ungurii au un procent asemănător cu al nostru, în timp ce turcii şi ucrainienii se împrumută chiar mai mult. Sârbii deţin însă recordul european, cu un raport de 4,7 la 1.

Dar de unde vin banii necesari acestor împrumuturi? Ei bine, de la naţiunile care pun bani deoparte. Nemţii şi austriecii sunt cei mai chibzuiţi. Ei ţin în bancă 3,2 euro pentru fiecare euro împrumutat. Urmează apoi cehii şi slovacii cu un raport de doi la unu.

Există şi trei republici din fosta iugoslavie care aproape că au găsit echilibrul între economii şi împrumuturi. Slovenia, Macedonia şi Croaţia.


×
Subiecte în articol: criza economica imprumuturi
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close