Antena 3 CNN Economic Biz News Companiile aeriene vor pierde 9 miliarde dolari

Companiile aeriene vor pierde 9 miliarde dolari

Companiile aeriene vor pierde 9 miliarde dolari
Sursa foto: companii aeriene
09 Iun 2009   •   14:34

Companiile aeriene vor pierde nouă miliarde de dolari în 2009, o sumă dublă de cât se estima în martie. De altfel, în primul trimestru, pierderile au fost mult mai mari decât se aştepta pe măsură ce criza se adânceşte, arăta IATA, asociaţia mondială a transportatorilor aerieni.
Organizaţia, ce reprezintă 230 de companii, a arătat că liniile aeriene au suferit o deteriorare rapidă a veniturilor. Deşi există semne de ieşire din recesiune, asociaţia arăta că primele 50 de mari companii au raportat pierderi de peste 3 miliarde dolari.

În martie, IATA estima pierderi de 4,7 miliarde de dolari în acest an, şi se aprecia că anul trecut pierderile nete au fost de 10.4 miliarde dolari.
Mulţi transportatori mari, precum Air France-KLM şi British Airways, se vor confrunta cu al doilea an succesiv de pierderi.
Veniturile este de aşteptat să scadă cu 80 miliarde dolari, anume 15% faţă de anul trecut, 448 miliarde dolari în acest an.

Traficul de pasageri pentru 2009 este aşteptat să se restrângă cu opt procente, la 2.06 miliarde persoane.
Cererea de cargo va scădea cu 17 procente. Asociaţia se aşteaptă ca, în acest an, costul pentru combustibil să scadă cu 59 miliarde dolari, sau 36 procente, la 106 miliarde dolari, la un preţ mediu al petrolului de 56 dolari per baril. Cu toate acestea, vineri, preţul ţiţeiului a crescut până la 70 de dolari.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: companii aeriene
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close