Antena 3 CNN Economic Biz News Datoria publică a lumii creşte cu câte un milion de dolari la cinci secunde. Vezi cum stă România

Datoria publică a lumii creşte cu câte un milion de dolari la cinci secunde. Vezi cum stă România

Datoria publică a lumii creşte cu câte un milion de dolari la cinci secunde. Vezi cum stă România
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    15 Aug 2011   •   08:36

Datoria publică a lumii creşte la fiecare cinci secunde cu câte un milion de dolari. În acest moment, suma pe care a împrumutat-o fiecare stat prin intermediul Guvernului este de 43.000 de miliarde de dolari.

Unul dintre motive ar fi acela că, din dorinţa de a face bani, sistemul financiar-bancar a dat împrumuturi care nu mai aveau şanse să vină înapoi.

România are, în prezent, datorii de peste 51 de miliarde de dolari, adică aproximativ 35% din Produsul Intern Brut (PIB). Datoria publică a unui român este de aproape 2.500 de dolari, iar un american datorează 33.000 de dolari.

Prin datorie publică se înţelege datoria pe care o are un stat anume faţă de terţi, precum persoane private, persoane juridice, bănci, întreprinderi, din ţară sau din străinătate, care au cumpărat obligaţiuni emise de acel stat pentru a acoperi nevoile financiare ale statului.

Jurnaliştii de la "The Economist" au lansat o aplicaţie, care contorizează datoria publică a lumii la fiecare secundă, în funcţie de regiune.

×
Subiecte în articol: bani imprumuturi PIB
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close