Antena 3 CNN Economic Biz News Inflaţia anuală la 4,49%, în scădere pentru prima oară după trei luni de creştere

Inflaţia anuală la 4,49%, în scădere pentru prima oară după trei luni de creştere

Inflaţia anuală la 4,49%, în scădere pentru prima oară după trei luni de creştere
Sursa foto: inflatie
10 Mar 2010   •   13:02

Inflaţia anuală a scăzut pentru prima oară după trei luni de creşteri consecutive. Aceasta a ajuns la 4.49 la sută, faţă de 5.2 la sută cât a fost în luna ianuarie. Scăderea inflaţiei anuale se justifică prin faptul că în luna februarie preţurile au crescut mai puţin decât în celelalte luni. Astfel, conform datelor publicate de către Institutul Naţional de Statistică, în luna februarie inflaţia a scăzut de la 5.2 la sută la 4.49 la sută, după trei luni consecutive de creştere.

Practic acest lucru înseamnă că unele preţuri au stagnat, iar puterea de cumpărare a mai crescut. Chiar dacă inflaţia a scăzut, unele mărfuri s-au scumpit. Preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au crescut în februarie cu 0.24% faţă de luna ianuarie. Tarifele pentru servicii s-au menţinut la aceeaşi valoare. Rata lunară a coborât de la 1.68 la sută la 0.2 la sută.

Cele mai mari creşteri de preţuri în luna ianuarie faţă de luna decembrie a anului trecut s-au înregistrat la energia termică 1.83 la sută, legume şi conserve din legume - 1.69 la sută, cărţi şi ziare - 1.35 la sută. Şi transportul urban s-a scumpit cu 1.39 la sută. Pentru anul acesta BNR are stabilită o ţintă a inflaţiei între 2.5 si 4.5 la sută.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: scadere
Parteneri
Xi Jinping, primit la Paris de Macron și Ursula von der Leyen
x close