Antena 3 CNN Economic Biz News Jan Koum, cel mai nou miliardar al planetei. Acum cinci ani era şomer, astăzi are o avere

Jan Koum, cel mai nou miliardar al planetei. Acum cinci ani era şomer, astăzi are o avere

Jan Koum, cel mai nou miliardar al planetei. Acum cinci ani era şomer, astăzi are o avere
de M.C.    |    21 Feb 2014   •   12:54
Cele 19 miliarde de dolari plătite de Facebook pentru WhasApp au venit însoţite şi de cuvintele lui Mark Zuckerberg, "îl cunosc pe directorul executiv al WhatsApp de mult timp", scrie The Independent.
 
Pentru mulţi, cuvintele lui Zuckerberg nu înseamnă mare lucru, însă în spatele lor stă o poveste aproape identică cu cea a lui Brian Acton. 
 
Probabil relaţia dintre Zuckerberg şi Jan Koum, bun prieten cu Acton, datează din 2009. Atunci când şi Koum a fost refuzat de Facebook când a aplicat pentru un loc de muncă. Iar acum, pe lângă faptul că este miliardar, va fi membru în Consiliul Director al companiei. 
 
Povestea lui Koum este una care defineşte "visul american". Născut în Ucraina, într-o familie modestă, Koum a emigrat în Statele Unite, alături de părinţi, atunci când avea 16 ani. "Nu am avut calculator până la 19 ani. În schimb, am avut un abac" a declarat Koum într-un interviu.
 
Ajuns în Statele Unite, chiar în Silicon Valley, tânărul Koum a fost nevoit să muncească, pentru a ajuta la plata facturilor. Despre calculatoare a învăţat singur, din cărţi mai vechi, iar după absolvirea liceului a intrat la universitatea de stat din San Jose. În tot acest timp a muncit, la o firmă de contabilitate. 
 
În 1997 a ajuns la Yahoo, acolo unde l-a cunoscut pe Acton, birourile celor doi fiind vecine. S-au împrietenit repede, însă prietenia lor s-a cimentat abia în 2000, la moartea mamei lui Koum. 
 
Munca pentru Yahoo nu i-a mulţumit pe niciunul dintre cei doi, astfel că au plecat în 2007, iar ulterior au încercat să se angajeze la Facebook. 
 
Ideea WhatsApp a venit în 2009, când Koum s-a enervat din cauza regulilor de la sala de forţă unde mergea. Avea foarte multe apeluri pierdute, pentru că nu i se permitea să folosească telefonul mobil. Astfel, s-a gândit că ar fi bine dacă pe telefoane ar exista posibilitatea afişării unui "status", care să informeze prietenii despre activităţile curente.
 
A apărut WhatsApp, care însă la început era plină de bug-uri, iar Koum a vrut să renunţe. Acton a insistat şi, până la urmă, a venit şi ideea genială. WhatsApp s-a transformat în aplicaţia pe care o cunosc mulţi şi a devenit un real succes.
 
Filosofia lui Koum a fost simplă: o aplicaţie uşor de folosit, fără reclame şi care nu păstrează în memorie mesajele utilizatorilor.
 
Acum, valoarea "netă" a lui Jan Koum este de aproximativ 6,8 miliarde de dolari, el având 45% din acţiunile WhatsApp. Rămâne doar de văzut dacă filosofia sa va fi aplicată şi în era Facebook.

×
Subiecte în articol: WhatsApp Facebook
Parteneri
Noi sancțiuni drastice pentru șoferii prinși băuți sau drogați la volan în România
x close