Antena 3 CNN Economic Biz News Planul de austeritate al lui Berlusconi naşte proteste la cea mai mare centrală sindicală din Italia

Planul de austeritate al lui Berlusconi naşte proteste la cea mai mare centrală sindicală din Italia

Planul de austeritate al lui Berlusconi naşte proteste la cea mai mare centrală sindicală din Italia
Sursa foto: centrala
27 Mai 2010   •   15:57

Cea mai mare centrală sindicală din Italia va organiza, luna viitoare, o grevă generală împotriva planului de austeritate adoptat de guvernul lui Silvio Berlusconi. Sindicatele sunt susţinute şi de opoziţia de stânga. Berlusconi a susţinut, miercuri, că sacrificiile sunt obligatorii pentru apărarea monedei euro şi a viitorului Italiei.

Planul italian de austeritate îşi propune să reducă, în doi ani, deficitul bugetar de la 5,3 la 2,7 procente din Produsul Intern Brut. În acest scop, cheltuielile ministerelor vor scădea cu cel puţin 10 la sută, iar autorităţile locale vor primi mai puţini bani de la bugetul central. Salariile miniştrilor, deputaţilor, magistraţilor şi ale altor demnitari bine plătiţi vor fi reduse, iar ale celorlalţi funcţionari publici vor fi "îngheţate" pe trei ani.

?Cei care vor suporta, în cea mai mare parte, povara acestor măsuri sunt funcţionarii bugetari, ale căror salarii au crescut, în ultimii ani, de aproape două ori mai mult decât în sectorul privat?, spune Silvio Berlusconi.

Sindicatele nu resping austeritatea, dar susţin că planul lui Berlusconi nu împarte echitabil povara sacrificiilor. Cel mai important sindicat italian va chema, luna viitoare, la grevă generală, cu sprijinul opoziţiei de stânga.

Pe lângă reducerea cheltuielilor, planul prevede măsuri de combatere a evaziunii fiscale. În viitor, toate plăţile mai mari de 5.000 de euro se vor face numai prin transfer bancar, pentru ca fiscul să le poată urmări.

Antena3

×
Subiecte în articol: berlusconi
Parteneri
Revolta fermierilor împotriva unui nou sistem antigrindină
x close