Antena 3 CNN Economic Biz News România nu trece la moneda euro în 2015

România nu trece la moneda euro în 2015

România nu trece la moneda euro în 2015
Sursa foto: Foto: bitfm.ro
26 Apr 2011   •   11:34

România nu va adopta moneda euro la 1 ianuarie 2015, aşa cum se anunţase anterior, potrivit noului program de convergenţă, transmite Mediafax. Guvernul a renunţat la acest obiectiv şi va trimite explicaţiile Comisiei Europene.

Documentul oficial relevă că Guvernul ia în calcul amânarea aderării României la zona euro cu 1-2 ani, peste termenul de 1 ianuarie 2015 anunţat oficial de autorităţi, considerând că în acest interval politicile monetare şi fiscale trebuie consolidate, astfel încât cursul de schimb să fie unul de echilibru la momentul aderării.

Conform raportului pe care Guvernul trebuie să-l transmită Comisiei Europene, România avansează intervalul 2013-2014 pentru intrarea în ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb.

Intrarea în ERM-II reprezintă etapa premergătoare aderării la zona euro. Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht, respectiv să se afle timp de doi ani în acest program, iar moneda naţională să fluctueze într-un intervalul de plus-minus 15% faţă de euro.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, spunea la începutul anului că ţările cu regim flexibil al cursului de schimb, printre care şi România, nu trebuie să se grăbească cu aderarea la euro, ci să profite de avantajul unei politici monetare proprii.



×
Subiecte în articol: România adoptare euro amanare guvern
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close