Antena 3 CNN Economic Biz News Şeitan: CAS aferentă drepturilor de autor să fie plătită exclusiv de angajaţi

Şeitan: CAS aferentă drepturilor de autor să fie plătită exclusiv de angajaţi

Şeitan: CAS aferentă drepturilor de autor să fie plătită exclusiv de angajaţi
Sursa foto: mihai seitan
19 Ian 2010   •   15:32

Ministrul Muncii Mihai Şeitan a propus, marţi, ca plata CAS în cazul celor care au doar contracte pe drepturi de autor şi convenţii civile să fie făcută exclusiv de către angajaţi, aceştia putând opta între plata a 30,8% din salariul minim pe economie şi 30,8% din media a cinci salarii medii brute, scrie Mediafax.

Propunerea a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Clubului Român de Presă, Patronatului Presei Romedia, Asociaţiei Jurnaliştilor din România şi Mediasind.

Preşedintele Clubului Român de Presă (CRP), Indira Crasnea, spune că invitaţia ministrului Muncii de a discuta cu reprezentanţii mass-media "este o idee bună de dialog", cât timp acesta nu se transformă într-un "dialog al surzilor".

Crasnea anunţă că ministrul Muncii a făcut o contra-propunere cu titlu personal,legată de nivelul la care se poate plăti contribuţia de asigurări sociale pe perioada de aliniere, care presupune ca CAS să fie plătit exclusiv de către angajat, în cazul în care acesta are doar contract pe drepturi de autor. Ministrul ar mai fi propus un plafon minim şi maxim privind nivelul contribuţiei, de 30,8% din salariul minim pe economie sau 30,8% din cinci salarii medii brute pe economie.

"Există opţiunea de a alege nivelul de contribuţie", a spus Crasnea, anunţând că CRP a luat notă de propunere, aceasta urmând să fie discutată cu toţi membrii Clubului.

Crasnea a mai spus că CRP nu e de acord cu ideea de a pune în aplicare plata CAS pentru drepturi de autor de la 1 ianuarie 2011, acestă măsură nefiind oportună întrucât anul 2010 va fi "foarte greu pentru mass-media din punct de vedere financiar". Aceasta mai spune că, acum, CRP militează pentru menţinerea regimului actual al drepturilor de autor, fără taxare suplimentară, din cauza stării "fragile" a mass-media şi a veniturilor scăzute ale jurnaliştilor.

Teodor Vasiliu, preşedintele Romedia, crede că o astfel de măsură ar reprezenta "un mare ajutor pentru anumiţi moguli de presă".


"Cred că, de fapt, domnul ministru se gândeşte la pensiile celor de astăzi, care nu pot fi plătite, nu la pensiile celor care sunt activi. Este un abuz", a subliniat Vasiliu, făcând referire la îngrijorarea ministrului care nu vor avea o pensie.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: CAS drepturi de autor
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close